Zijn organisatie van 110 mensen geeft advies over zogeheten duurzame-energiesystemen. Bijvoorbeeld om er energiekosten mee te besparen. Ook doet DWA onderzoek naar alternatieve vormen van energieopslag, onder de grond bijvoorbeeld. Dijkgraaf: „Dat laatste is de mooiste kant van mijn werk. Alleen door constante vernieuwing kun je in deze markt voorop blijven."

Dijkgraafs verhaal klinkt als dat van een selfmade man. Als kind wilde hij graag aan alles sleutelen, net als zijn vader. Dus werd het lts, toen mts, hts en vervolgens aan de slag als installateur. En dan nu directeur van een middelgroot adviesbureau. Een ongewoon patroon.

Een strategie voor directeurtjes in de dop heeft Dijkgraaf dan ook niet. Wel een advies: „Durf jezelf te vernieuwen, en zet daarin door. Wie zichzelf blijft ontwikkelen, merkt dat er telkens nieuwe deuren opengaan. Bijvoorbeeld: op de lts of hts leer je niet hoe je leiding moet geven. Daarvoor heb je mensenkennis nodig. In een masteropleiding leerde ik om meer naar de motivatie van mensen te kijken, de psychologische kant van een bedrijf. Waarom zijn mensen zoals ze zijn? Zoeken naar de vraag achter de vraag."

Ambitie is voor Dijkgraaf geen vies woord. „Mits je het positief uitlegt: verder willen komen door je te
blijven ontwikkelen."

Kennisoverdracht is een kern-
begrip binnen zijn bedrijf, legt hij
uit. „We willen lang met mensen samenwerken, en investeren daar-
om veel in elkaar. Om elkaar uit te dagen, werken we met wisselende teams."

DWA geeft het goede voorbeeld met zijn kantoor in Bodegraven. Dat was bij de oplevering in 2000 het energiezuinigste van Nederland. Dijkgraaf: „En dat in een tijd dat nog niemand het erover had. Wij zien het echter als onze verantwoordelijkheid, ook ten opzichte van de medewerkers. Kantoren blijken nogal eens buitengewoon ongezonde werkruimten te zijn, waarvan het geen wonder is dat het er gezondheidsklachten regent."

Pronkstuk van het adviesbureau is de zojuist opgeleverde Haagse Hogeschool, die 1600 studenten huisvest. „Daar zijn we vanaf het
allereerste begin bij betrokken
geweest. Door te zoeken naar technieken die het gebouw milieubewust en duurzaam maken."

Dat laatste is een flinke investering, maar met een goed ontwerp haal je die er gemakkelijk uit, zegt Dijkgraaf. „Zo is er onder meer koude- en warmteopslag gekomen, en een asfaltwarmtecollector op het parkeerdak. Hierdoor draait de hogeschool nu met een besparing van
60 procent op de energiekosten. Daar zijn veel scholen jaloers op."

Ook na een klus blijft DWA de resultaten van het gebouw meten: „Testen of onze ontwerpen nog beter kunnen. We blijven graag leren."

Vernieuwing is niet Dijkgraafs enige devies. Ook het woord "zingeving" rolt regelmatig uit zijn mond. „Dat heeft vooral met duurzaamheid te maken. Je moet als rentmeester voor de aarde en je omgeving zorgen, daar ben ik van overtuigd."

De christelijke wereld schiet op dat vlak nogal eens tekort, merkt hij: „Het milieubewustzijn en het verantwoordelijkheidsbesef voor
de aarde zijn beschamend laag onder mensen die beter zouden moeten weten. Christenen zouden juist voorop moeten lopen. Men let op ons."

Dijkgraaf houdt van zijn werk, zoveel is duidelijk. Hij rijdt niet voor niets dagelijks vanuit woonplaats Middelharnis naar Bodegraven. Erg milieubewust is dat nou ook weer niet, geeft hij meteen toe. Lachend: „Mijn enige excuus is dat ik een auto met een groen A-label rijd."

tekst en beeld, Niek Stam