Geworteld zijn in je eigen kerkelijke gemeente is een voorwaarde om interkerkelijke jongerenavonden te bezoeken. Anders loop je het risico van je eigen kerk af te groeien. Ondanks dat ze tot verschillende kerkverbanden behoren, zijn Marry, Gerdine, Christiaan en Alphons het met deze conclusie roerend eens.

Zin-in, Heart Cry, Kom Ook, Jij daar!, bijeenkomsten van de (Oud) Gereformeerde Gemeenten in Nederland, elke zaterdagavond kunnen reformatorische jongeren kiezen uit een ruim aanbod aan bijeenkomsten. Wat vinden jongeren er zelf van? Marry van Trierum, Gerdine Buskoop, Christiaan Bremmer en Alphons Mauritz gaan met elkaar in gesprek.

Marry bezoekt vooral de jongerenavonden van haar eigen gemeente, de hersteld hervormde kerk in Lunteren. „Ze worden elke derde donderdag van de maand gehouden. Meestal komen er ongeveer zestig jongeren uit de breedte van de gereformeerde gezindte op af. Ook de sprekers behoren tot verschillende kerken."
Gerdine gaat elke tweede donderdagavond van de maand naar Jij daar! in Doorn, „niet te verwarren met de Zingkring van deze organisatie. De avonden bestaan uit een lezing en een vragenronde na de pauze. De sprekers komen uit een brede achterban."
Christiaan behoort bij de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Dit kerkverband kent geen landelijk jeugdwerk, maar plaatselijk ontstaan er wel initiatieven, onder andere in Christaans woonplaats Gouda. „Er bleek behoefte aan jongerenavonden te zijn, vooral voor jongeren onder de vijftien jaar. We maken gebruik van een jaarthema. Niet zelden wordt een onderwerp ingeleid door een jongere."
Alphons bezoekt de Zin-in-bijeenkomsten van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). „De avonden vinden ongeveer maandelijks plaats, in Gouda. Het publiek bestaat uit jongeren van 21 jaar en ouder. Meestal leidt een predikant de avond."

Wat vinden jullie van het aanbod aan jongerenavonden in de gereformeerde gezindte?
Alphons: „Er zijn meer dan voldoende avonden. Soms lijkt er onderling sprake te zijn van concurrentie. Zelf bezoek ik naast Zin-in ook wel eens avonden van Jij daar!"
Christiaan: „Er is voor elk wat wils. Jongeren zijn erg mobiel, waardoor het makkelijk is om een jongerenavond ergens anders in het land te bezoeken. Het nadeel daarvan is dat jongeren gemakkelijk gaan shoppen. Je moet er steeds weer moeite voor doen om jongeren op je eigen avonden te krijgen."
Gerdine: „Jongerenavonden zijn er in overvloed. Als je wilt, kun je het hele jaar door aan de lopende band bezinningsavonden bezoeken."
Marry: „Het overkomt me regelmatig dat ik moet kiezen welke avond ik wil bezoeken. In dat geval stel ik mezelf de vraag: Heb ik vanavond zin om te zingen of om te luisteren? Dat dit allemaal kan in ons land, vind ik overigens wel bijzonder."

Werkt het aanbod concurrerend?
Marry: „Ik heb het idee dat jongerenavonden diverser zijn dan voorheen. Een hele avond Bijbelstudie is voor veel jongeren een te hoge drempel. Je ziet duidelijk dat avonden met een divers programma, zoals die van Jij daar!, veel jongeren trekken."
Gerdine: „Ik vraag me af of dat altijd opgaat. Ik weet ook van bijeenkomsten waar ze een film vertoonden of een avondje gingen gourmetten, maar dat er weinig jongeren op afkwamen. Je kunt niet zeggen: hoe meer ontspanning, hoe groter de opkomst."
Alphons: „Vaak geeft niet de invulling van de avond de doorslag om wel of niet te gaan, maar ga je omdat vrienden je vragen mee te gaan. En waar ik mee zit, is de vraag: hoe neem je jongeren mee die niet betrokken zijn op hun kerk?
Gerdine: „We hebben in Sommelsdijk, waar ik vandaan kom, open jeugdwerk gehad, juist om randjongeren te bereiken. We zijn ermee gestopt, omdat er op een gegeven moment niet meer dan twee, drie kwamen."
Christiaan: „Onze avonden worden vooral ingevuld met lezingen. Het publiek dat daar op afkomt, behoort hoofdzakelijk tot ons eigen kerkverband. In dat opzicht merk ik niet zo veel van concurrentie met andere jongerenavonden."

Wat is voor jullie de ideale jongerenavond?
Marry: „Als je samen God mag dienen. Jongeren hebben behoefte aan antwoorden op vragen over het geloof. Niet alleen hoe je bekeerd wordt, maar ook hoe je in de samenleving staande blijft als christen."
Christiaan: „Jongeren vinden het belangrijk dat een spreker praat vanuit een persoonlijk geloof. Ze merken het gelijk of iemand uit zijn hart spreekt of alleen een theoretisch praatje houdt."
Gerdine: „Geloofsopbouw vind ik een mooi thema. Bij Jij daar! kunnen jongeren naar voren komen om een getuigenis af te leggen. Je kunt daar je kritische vragen bij hebben, maar het kan ook iets heel moois in zich hebben als leeftijdsgenoten getuigen van hun geloof. Als het maar geen maatstaf voor iemand anders wordt."
Alphons: „Ik denk dat een getuigenis afleggen op een Zin-inavond hetzelfde effect heeft als een knuppel in een hoenderhok. Ik wil niet alle getuigenissen over één kam scheren, maar ik vind ze soms een beetje leeg. Je prikt er snel doorheen. Je proeft vaak meteen wat waar is en waar je je vragen bij hebt."

Interkerkelijke jongerenavonden zouden jongeren losweken van hun eigen kerk. Hoe ervaren jullie dat?
Marry: „Als je als jongere van 14, 15 jaar naar een interkerkelijke avond gaat, moet je aardig stevig in je schoenen staan. Misschien is het beter als je op zo'n leeftijd nog een paar jaar de jeugdvereniging van je eigen kerk bezoekt."
Gerdine: „Wat op een jongerenavond anders is dan in de kerk zijn de liederen die worden gezongen en de instrumenten die worden gebruikt. Ik kan me voorstellen, als je daar gevoelig voor bent, dat je daardoor losser komt te staan ten opzichte van je eigen kerk."
Christiaan: „Wat me opvalt aan de avonden is dat de vorm belangrijker lijkt dan de inhoud. Ik zie om me heen veel behoudende jongeren naar interkerkelijke avonden gaan, maar een ontwikkeling andersom signaleer ik niet."
Alphons: „Op catechisatie en jeugdvereniging moet gewerkt worden aan een stevige basis. Je moet weten waar je voor staat, anders kun je beter niet naar avonden zoals van Jij daar! of Heart Cry gaan."

Is het succes van jongerenavonden te danken aan een appellerende boodschap? Gerdine: „Ik vraag me dat af. Als het goed is, benadrukt een spreker beide kanten van de zaak. Hij doet niet alleen een appel, maar vertelt ook dat uiteindelijk God een mens bekeert." Alphons: „Veel jongeren vinden een goede sfeer zwaarder wegen dan de boodschap. Uiteindelijk kiezen jongeren eerder voor gezelligheid en ontmoeting dan voor de inhoud. Zonder goede sfeer geen open gesprekken." Christiaan: „Ik zou dat willen omdraaien. Een goede avond roept een goede sfeer op. Als de inhoud samenbindt, voel je dat er eenheid is."

tekst Evert van Dijkhuizen en Jan Mark ten Hove, beeld Sjaak Verboom