Er staan nog wat dozen met kammen, klemmen en bussen haarlak op de grond van de haarstudio naast huize Roubos. Het gereedschap voor de klant van deze ochtend.

Hoe vroeg ga jij uit bed?

„Als ik naar een bruid moet, gaat de wekker weleens om drie uur. Sommige klanten willen dat ik er om vijf uur ben, omdat de fotograaf twee uur later op de stoep staat. Gelukkig ben ik een ochtendmens. Ik kan ertegen.”

Waarom ben je vijf jaar geleden kapster geworden?

„Ik was medisch pedicure. Dus ik verzorgde voeten van bijvoorbeeld diabetespatiënten; zij hebben vaak wondjes die niet goed genezen.

Na acht jaar was ik uitgekeken op al die tenen en nagels. Op een dag kwam ik thuis en zei tegen Jaco, mijn man, met wie ik toen net getrouwd was: „Ik stop ermee.” Hij adviseerde me om iets met haren te doen, omdat ik daar hobbymatig al veel mee bezig was.”

Vanwaar de fascinatie voor haren?

„Ik weet het niet precies. Al van kinds af aan vind ik kapsels leuk. Mijn moeder –ze is een Urker– zegt altijd: „Dat heb je geërfd van Urk.” Daar vinden vrouwen het heel belangrijk om er verzorgd uit te zien.”

Hoe ziet de werkdag van een bruidsstyliste eruit?

„Dat verschilt per dag. Met een bruiloft maak ik in alle vroegte het kapsel van de bruid, en daarna meestal ook van haar familieleden. Rond het middaguur ben ik dan weer thuis.

Een paar weken van tevoren komt de bruid naar de haarstudio bij mijn huis voor het proefkapsel. Dat doe ik vaak ’s avonds, als mijn zoontje op bed ligt. Je spreekt dan af wat de bruid met het haar wil. En ik ben ook elke dag een uurtje zoet met de administratie.”

Hoeveel kapsels maak je per jaar?

„In totaal ongeveer 350: 100 bruiden en 250 kapsels van familieleden.”

Zaterdag presenteer je bij boekhandel Ritmeester in Meerkerk je eerste boek, ”Piekfijn”. Wat valt daarin te lezen?

„Het staat bomvol stappenplannen om mooie kapsels te maken. Sinds twee jaar maak ik tutorials in het tijdschrift Terdege. Aan de hand van een serie fotootjes laat ik zien hoe je een kapsel maakt. Daar krijg ik leuke reacties op. Mensen laten bijvoorbeeld per mail weten of het gelukt is. Of ik krijg vragen als: welk kapsel past bij mijn vorm hoofd? Daardoor merkte ik dat er behoefte was aan een boek met tips en tutorials.”

Blij met het eindresultaat?

„Zeker. Het is denk ik gelukt om voor vrouwen van alle leeftijden en met alle soorten haar leuke tutorials te maken.”

Wie heeft er ’s ochtends tijd om zo’n ingewikkeld kapsel in elkaar te draaien?

„Niet iedereen. Daarom staan er ingewikkelde kunstwerken in voor meiden die een keer iets speciaals willen, maar ook praktische kapsels voor iemand met haast. Voor ieder wat wils. Om er dagelijks piekfijn uit te zien.”