De Rotterdamse locatie van het Wartburg College, de Guido de Brès, heeft een IBC-klas. Die afkorting staat voor International Business College. Leerlingen die voor deze „ondernemersklas” kiezen, zijn een dag in de week bezig met bijvoorbeeld boekhouden en zakelijke communicatie. Daarnaast moeten ze een eigen bedrijfje oprichten.

Dit jaar haalde de klas ook geld op voor het goede doel. Het bedrag ging via de stichting Kom over en help naar twee hulporganisaties in Moldavië. De IBC’ers reisden donderdag af naar het Oost-Europese land. Dinsdag komen ze terug.

De reis heeft meerdere doelen, stelt IBC-leerling Maarten van Brugge (16) uit Streefkerk. „De actie is een mooie aanleiding om internationale ervaring op te doen. We gaan daar bijvoorbeeld met ondernemers praten. En het is ook goed om te zien hoe hard ons geld nodig is. Het schijnt een ontzettend arm land met een hele andere cultuur te zijn. Dat is altijd leerzaam.”

De vliegtickets en het verblijf van de leerlingen worden betaald van een deel van het geld dat de klas ophaalde. „Maar er blijft nog minimaal 17.000 euro over voor het goede doel”, verzekert Lisette Moree (16) uit Goudswaard.

Alblasserwaard

Hoe halen negentien leerlingen 27.000 euro op? „Op 11 april hadden we een ondernemersontbijt. Vanaf halfacht serveerden we op school broodjes, jus d’orange en allerlei ander voedsel. Er kwamen wel zestig ondernemers op af die samen 7000 euro in het laatje brachten”, vertelt Lisette. De rest van het bedrag werd door de leerlingen zelf bij elkaar gesprokkeld.

Lisette verkocht met een vriendin boluscakes – cakes met de Zeeuwse lekkernij erin verwerkt. Eerst alleen aan familie, en wegens succes ook in de supermarkt waar ze een bijbaan heeft. „Daar hebben we twee middagen gestaan, met een eigen kraampje.” Opbrengst: bijna 700 euro.

Maarten hield een sponsorfietstocht. „Ik fietste 75 kilometer, gewoon hier in de Alblasserwaard. Via een briefje bij de kerkbode vroeg ik mensen of ze mij wilden sponsoren. In totaal waren er vijftig mensen die dat deden. Het leverde 850 euro op.” Andere leerlingen hebben auto’s gewassen, flessen opgehaald en snoeprollen verkocht.

De leerlingen mochten zelf bepalen waar hun geld heen ging. Kom over en help gaf hun de keuze uit vier lokale hulporganisaties. De IBC’ers gingen voor Invest Credit en New Hope. „Die eerste organisatie helpt arme mensen in Moldavië een eigen bedrijfje op te zetten”, vertelt Maarten. „Als ondernemersklas voelden we ons daar natuurlijk mee verbonden.”

„New Hope heeft opvangtehuizen voor gehandicapte kinderen in Moldavië”, weet Lisette. „Kinderen met ernstige beperkingen worden in dat land als dieren behandeld. Iemand van Kom over en help vertelde daar wat over. Toen dachten we direct: deze organisatie kiezen we sowieso.”

Armoede

Maarten ziet het meest uit naar de ontmoeting met arme Moldaviërs. „Je hoort er wel over vertellen, maar wat armoede nou echt is, dat weten we in Nederland denk ik niet. Ik ben heel benieuwd wat het met me doet om dat te zien.”

Lisette is heel benieuwd naar de kerkdienst op zondag. „We verblijven in de hoofdstad Chisinau, dus daar zullen we vast ergens naar de kerk gaan. Maar wat voor gemeente dat precies is, weet ik niet. Dat regelt Kom over en help. In ieder geval zijn de mensen in Moldavië heel gastvrij, hoorde ik. Dat komt vast goed.”