De afgelopen maanden heb jij voor Puntuit gevlogd over acties die je samen met klasgenoten deed voor minderbedeelden in Oekraïne. In januari brachten jullie een bezoek aan het Oost-Europese land. Hoe was dat?

„Poeh, heb je even? De reis duurde slechts zeven dagen, maar we hebben zo veel gezien en meegemaakt dat het veel langer voelde.

Woensdag 8 januari vlogen we via München naar Kiev. De eerste twee dagen bleven we in de hoofdstad. Van daaruit gingen we met een busje naar projecten van Messenger of Peace – de organisatie waarvoor we geld hadden opgehaald. De opbrengst van alle acties was 10.000 euro, dus daar konden we veel mensen mee helpen.”

En, waar ging jullie geld zoal heen?

„Oekraïne is een relatief arm land. Er zijn veel daklozen en verslaafden. De derde dag bezochten we Het Baken, een afkickkliniek in Zjitomir.

Vanuit dat huis rijdt er twee keer per week een ”soepbus” naar een arme wijk in de stad. Wij reden een dagje mee.

Voor een grauw, vervallen gebouw wachtten tientallen oude mensen op een maaltijd uit de grote emmer soep die in de bus stond. Maar voor ze het eten kregen, werd er eerst uit de Bijbel gelezen en gezongen.

Hoe dankbaar de mensen waren met iets simpels als soep; dat raakte me. Tegelijk was het schrijnend om te zien dat sommigen meegebrachte bakjes lieten vullen, zodat ze de rest van de week ook te eten zouden hebben.”

Hoe heb je je voorbereid op de reis?

„Zo’n 70 procent van mijn koffer was gevuld met kleding. Oekraïne is in de winter kouder dan Nederland, dus er moesten veel warme truien mee.

Op school hadden we een paar voorlichtingen gekregen over de reis. Bijvoorbeeld over het geld; ze hebben daar niet de euro, maar de grivna. En over je telefoon. Het land behoort niet tot de Europese Unie, dus je abonnement kun je daar niet gebruiken.”

Hoe bracht je de zondag door?

„We zijn naar twee kerkdiensten geweest. Gelukkig was er ’s ochtends iemand die de preek in het Nederlands vertaalde. En ’s middags in het Engels.

De gemeenteleden waren uiterst gastvrij en namen ons een beetje op sleeptouw. Na de morgendienst aten we een pizza met hen, en daarna moesten we mee naar de markt. Dat zou je in Nederland niet snel doen, maar voor christenen daar is dat geen issue.

Ondanks de cultuurverschillen voelde ik toch verbondenheid. Dat je in dezelfde God gelooft, zorgt ervoor dat een taalbarrière niet zo veel uitmaakt.”

Is Oekraïne een reistip?

„Dat ligt eraan met welk doel je erheen gaat. Voor een luxe stedentrip of strandvakantie ben je er aan het verkeerde adres. Maar wil je vriendelijke en gastvrije mensen ontmoeten, dan moet je er zeker heen.

Zo armoedig en troosteloos als het land eruitziet, zo aardig zijn de bewoners. Dat viel vooral op in het huis voor mensen met een verstandelijke beperking dat we bezochten en waar een deel van ons geld heen ging. Hoe lief en warm die begeleiders met hun cliënten omgingen; dat was ontroerend. In Nederland gaat het er zakelijker aan toe. Op het gebied van omzien naar elkaar kunnen we veel van Oekraïners leren.”


Oekraïne...

  • ... is het grootste land dat volledig in Europa ligt. Turkije en Rusland zijn groter, maar liggen grotendeels in Azië.
  • ... kent een hoog sterftecijfer. In 2018 waren er slechts vier landen waar relatief meer mensen overleden. Eerder stond het land vaak in de top drie. Met name het veelvuldige gebruik van sigaretten en drank is daar de oorzaak van. Een gemiddelde Oekraïner drinkt 16 liter pure alcohol per jaar.
  • ... is hoogontwikkeld. Tenminste, als je naar het percentage analfabeten kijkt. In 2015 kon 99,8 procent van de bevolking lezen en schrijven.
  • ... herbergt de op twee na drukste vestiging van McDonald’s ter wereld. Het eethuis staat in het hart van hoofdstad Kiev, op het Vokzalnaplein. Er gaan jaarlijks meer dan 2,3 miljoen hamburgers over de toonbank.
  • ... heeft de op een na meest melodieuze taal in de wereld. Dat bepaalde een groep taalkundigen van over de hele wereld in 1934 op een conferentie in Parijs. Het Italiaans eindigde op nummer één.