@annette_marcelis Sliedrecht | 18 jaar | Hoornbeeck College Rotterdam | pianospelen | trampoline | sociaal werk | tekenen | Kom over en help |

Voor welk goed doel zet jij je in?

„Met de klas zamelen we geld in voor Messenger of Peace. Dat is een organisatie in Oekraïne die wij via Kom over en help kennen. De stichting helpt vrouwen die in verwachting zijn van een kind met een beperking.

In Oekraïne is er weinig hulp voor kinderen met een handicap en er is weinig geld voor behandelingen. Dus laten vrouwen op advies van de artsen vaak abortus plegen.

Messenger of Peace helpt gezinnen ook in het eerste jaar na de bevalling.”

Wat voor acties heb je gedaan?

„We stonden met een stand op de Familiedagen in Gorinchem. Daar verkochten we snoep, boeken, bakmixen, kaarten, bordjes met teksten en nog veel meer. We hadden te veel snoeprollen besteld, dus die proberen we nu via familie en vrienden te verkopen. En tijdens de winterfair in Sliedrecht, daar staan we ook met een kraam.

Op school hebben we tegen betaling auto’s van docenten en leerlingen gewassen. Zelf heb ik appels verkocht. En appeltaarten, vijftien stuks.”

Had je appels over?

„Mijn vader werkt bij een meubelzaak. Hij was bij een klant die naast een boomgaard woont. De bomen zouden worden gekapt, dus mochten we de hele boomgaard leegplukken. Zo hadden we thuis 250 kilo aan elstarappels. Die heb ik voor een euro per kilo verkocht. Zo ontstond ook het idee voor de appeltaarten. Maar de verkoop van losse appels liep zo goed dat ik voor de taarten nieuwe moest kopen.”

Geven mensen gul?

„Als je vertelt waar het voor is, dan geven ze wel. En het helpt als je vertelt dat we in januari met mijn klas en wat mensen van Kom over en help naar Oekraïne gaan om met eigen ogen te zien waar het geld heen gaat.”

Lukt het tijdens de acties om het goede doel voor ogen te houden?

„Dat is een lastige. Je bent in je enthousiasme vooral bezig met het inzamelen van zo veel mogelijk geld. Maar het helpt dat je soms aan mensen moet uitleggen waar het geld voor nodig is. Dan sta je er zelf ook weer bij stil. De mensen daar hebben het geld heel hard nodig.”

Heb je je vaker voor goede doelen ingezet?

„Vroeger maakte ik kaarten en kettinkjes waar ik met een vriendinnetje dan mee langs de deuren ging. Voor van alles: blindengeleidehonden, acties van de kerk, zeehonden in Pieterburen.”

Geef jij aan goede doelen?

„Mijn bankrekening is nog niet zo omvangrijk. Dus ik kan geen grote bedragen weggeven. Maar als er bijvoorbeeld via WhatsApp een betaalverzoek voor een vrijwillige bijdrage wordt gestuurd, dan maak ik altijd wel een paar euro over.

En ik zet me vaak in als er acties voor goede doelen worden gehouden. Dat ben je als christen verplicht, vind ik.

Doordat ik nu ervaar hoeveel tijd en moeite het kost om geld in te zamelen, heb ik veel respect gekregen voor iedereen die zich inzet voor een goed doel. Ik zal iemand die met een collectebus voor de deur staat, niet snel wegsturen zonder iets te geven.”


Zo gul geeft Nederland

- De organisatie Goede doelen Nederland onderzoekt sinds een paar jaar hoeveel Nederlanders geven aan de 24 grootste goede doelen, waar KWF Kankerbestrijding, het Rode Kruis en Natuurmonumenten bijvoorbeeld bij horen. De inkomsten blijken ieder jaar minder te zijn. Opvallend is dat christelijke organisaties juist steeds meer binnenkrijgen.

- In 2018 gaven Nederlandse particulieren zo’n 535 miljoen aan de 24 onderzochte goede doelen.

- 3,5 procent van dat bedrag, ruim 18 miljoen euro, kwam binnen via de collectebus.

- De 24 goede doelen kregen ruim 140 miljoen euro uit nalatenschappen van overleden mensen. Dat is bijna 3 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

- Van de 24 grootste goede doelen zijn er 3 christelijk: Woord en Daad, Kerk in Actie en ZOA.

- Deze organisaties kregen in 2018 ruim 6 miljoen euro, 5 procent meer dan in 2017.

- Elf grote christelijke organisaties kregen vorig jaar ruim 60 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.


Check goede doelen

Hoe goed regelt Natuurmonumenten haar acties? En hoe scoort Unicef als het gaat om transparantie? Heeft Woord en Daad haar organisatie wel op orde? Check het zelf. Op de website goededoelenmonitor.nl worden 7459 goede doelen beoordeeld. Zo zie je dat Natuurmonumenten hoog scoort met de manier waarop ze acties regelt. Unicef heeft 8 van de maximaal 9 punten die het kan halen voor betrouwbaarheid. Woord en Daad scoort 100 procent op transparantie en organisatie.