-

Maandag 7 januari

Gods verlichting. {Genesis 1 vers 3 tot 5#http://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/1.html} „En God zeide: Daar zij licht!”

Hoe groter de klus, des te groter het benodigde gereedschap. Voor het inslaan van een spijker heb je een hamer nodig, maar het werken met heipalen vergt heel wat zwaarder materieel. Maar hoe zat dat met het allergrootste ‘werk’ dat ooit verricht is? Toen uit het volstrekte niets hemel en aarde zijn voortgebracht? Wat heeft God daarvoor gebruikt? Alleen Zijn stem!

Het klinkt in Genesis 1 als een refrein: ‘en God zeide’. Dat was genoeg om hemel en aarde en al wat leeft tevoorschijn te roepen. ‘Hij spreekt, en het is er; Hij gebiedt, en het staat er’ (Ps. 33:9) Zo ging het op de eerste dag al. En wat was dan het eerste wat Hij ‘opriep’? Licht. Nog niet geconcentreerd in ‘bollen’; dat gebeurt later (vers 16). Maar van meet af schijnt het licht dat het duister verdrijft.

En als God je gaat ‘herscheppen’? Dan gaat het net zo. Hij spreekt. En als Híj spreekt, kun je het niet naast je neerleggen. Als Hij gebiedt, móet je luisteren. En Hij maakt het licht. Wel even schrikken, want ineens zie je hoe ‘woest en ledig’ je leven er bij ligt. Licht van God ontdekt en ontmaskert. Toch wil je niet meer zonder, als je eenmaal weet hoe het is om door Hem beschenen te worden. Je krijgt namelijk geestelijk gesproken iets van een kind dat bang is in het donker… Vreemde taal voor wie nog in het donker van de zonde ‘thuis’ is. Maar mag jij er door genade iets van herkennen?

Vraag: Wie is zowel het Woord als het Licht dat van God uitgaat? (Joh. 1:1-4)

Zingen: Psalm 119 vers 9.

-

Woensdag 9 januari

Die heimwee hebben, komen thuis. {Genesis 1 vers 20 tot 25#http://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/1.html}. „En God schiep de grote walvissen, en alle levende wremelende ziel…”

Wist je dat er een componist geweest is die Genesis 1 op muziek gezet heeft? Dat was Joseph Haydn die tegen het eind van zijn leven ‘Die Schöpfung’ (de Schepping) schreef. Een meesterwerk, dat Haydn – naar eigen zeggen – slechts biddend heeft kunnen voltooien. Dat muziekstuk is onder meer zo beroemd geworden omdat het zo harmonieus in elkaar steekt. Een passende compositie als je erover nadenkt hoe Gods schepping oorspronkelijk geweest moet zijn. Zoveel vissen, vogels en allerlei dieren krioelen dooreen. Maar het is geen chaos, integendeel. Samen zingen ze als het ware in één harmonieus koor, tot lof van hun Maker.

Ook dát is door onze zonde kapotgemaakt. Verscheurende beesten, natuurrampen, epidemieën onder het vee… het is alles bittere vrucht van de zondeval.

Weet je wat nu zo’n groot wonder is? Dat God het daar niet bij heeft laten zitten. Hij zond Zijn Zoon naar deze verknoeide en bedorven wereld om voor de zonde te betalen. Om een nieuwe schepping te verwezenlijken, waarin harmonie en vrede weer zullen heersen. ‘De wolf zal met het lam verkeren, en de luipaard bij den geitenbok nederliggen…’ (Jes. 11:6a)

Door Christus’ offer wordt het paradijs heropend. Wie in Hem gelooft, krijgt om Zijnentwil toegang tot de nieuwe aarde, onder de nieuwe hemel. Zulke mensen kennen een bepaald heimwee. Niet alleen naar hoe het ooit geweest is. Maar vooral naar hoe het eenmaal worden zal. Immers, in de huidige, door de zonde getekende wereld zijn ze niet meer echt ‘thuis’. Herkenbaar? Een gezegde luidt: ‘Die heimwee hebben, komen thuis…’ Om Jezus’ wil, amen!

Vraag: Wist je dat componisten als Bach, Haydn, Mendelssohn en Brahms ook hele mooie ‘gospelmuziek’ hebben geschreven? Ga eens op onderzoek uit!

Zingen: Psalm 17 vers 8

-

Vrijdag 11 januari

God kan tevreden zijn. {Genesis 1 vers 28 tot 31#http://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/1.html}. „...en ziet, het was zeer goed...”

Hoe voelt dat? Je hebt iets af, na veel moeite staat of ligt het voor je en je beseft: het is gelukt! Een goed gevoel. Zelfs al moet je naderhand zeggen: het had nog beter gekund. Het is weer niet 100 % geworden. Maar goed: geen mens is volmaakt.

Een mens niet, maar God wel. Vandaar dat het ons niet hoeft te verbazen hoe Genesis 1 afloopt. Als heel de schepping klaar is en door God wordt overzien, is Zijn oordeel: het is zeer goed. Dat wil zeggen: het beantwoordt precies aan wat Ik ermee voorheb. Alle schepselen, groot en klein, doen waarvoor ze gemaakt zijn: Mij prijzen en verheerlijken.

Ook en vooral geldt dat van de beelddragers die God inmiddels op aarde heeft rondlopen. Wat bijzonder: er is een tijd geweest dat God naar de mens kon kijken en blij constateerde: die mens is goed. Hij doet het goede: God liefhebben boven alles en de naaste liefhebben als zichzelf (vgl. Mat. 22:37v.)

Na de zondeval heeft God op die manier nog maar naar één Mens kunnen kijken: Zijn eigen Zoon, Jezus Christus. De enige Mens, Die na Genesis 3 nog echt ‘goed’ was. Toch is juist Hij gestraft voor de zonde! Opdat slechte, on-deugende Adamskinderen door God in genade aangenomen zouden kunnen worden. Opdat God opnieuw naar ons zou kunnen zien en van ons – in Christus – zou kunnen zeggen: het is (weer) zeer goed.

De grote vraag moet daarom zijn: ben ik al in Christus? Werd Hij de mijne en ik de Zijne door het ware geloof?

Doordenkertje:

Wie zichzelf goed vindt, zal het nooit echt worden.

Wie zichzelf slecht vindt, hoeft het niet voor eeuwig te blijven.

God is in Christus goed voor slechte mensen!

Zingen: Ps. 85:1

----

Zaterdag 12 januari

Gedenk de sabbatdag! {Genesis 2 vers 1 tot 3#http://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/2.html}. „En God heeft den zevenden dag gezegend, en dien geheiligd…”

Ze hebben het in de tijd van de Franse Revolutie ook eens geprobeerd: afkomen van die ouderwetse week van zeven dagen. Waarom zou je iets volhouden alleen omdat het in de Bijbel staat? De tiendaagse week die ervoor in de plaats kwam, heeft men echter binnen de kortste keren weer moeten afschaffen… Mensen redden het gewoon niet!

Genesis 2 vertelt ons waar die heilzame ‘zevende dag’ vandaan komt, waarop ieder wordt geroepen om rust te nemen van het gewone werk. God Zelf heeft na de zes scheppingsdagen gerust. Nee, niet omdat de Almachtige moe was geworden. Om de werkelijke reden op te sporen, moeten we het begin van Genesis 2 nadrukkelijk vastknopen aan dat laatste vers van Genesis 1. God heeft die zevende dag alle tijd genomen om Zijn werk te overzien en te concluderen dat het inderdaad uitstekend was. En daarmee heeft Hij Zich verlustigd in Zijn eigen werk.

Heb je al eens ervaren dat dat voor ons ook het hoogste doel van de wekelijkse rustdag is? Wat erg als de zondag een dag van alleen maar ‘moeten’ of ‘niet mogen’ is. Terwijl dit de bedoeling is: de tijd krijgen én nemen om je vreugde te vinden in Gods werk. Zijn genadewerk, geopenbaard in de Heere Jezus en toegepast door Zijn Geest. Mooi dat we dat tegenwoordig aan het begin van de week doen. Om vanuit de rust die Christus heeft verworven vervolgens je dagelijks werk te doen. Niet gejaagd, maar vanuit Zijn volbrachte werk. Leve de zondag!

Vraag: Is de rustdag voor jou een lust of een last?

Zingen: 10 Geboden vers 1 en 5


-

Zondag 6 januari

Je hebt een Schepper! {Genesis 1 vers 1 en 2#http://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/1.html}. „In den beginne schiep God den hemel en de aarde. De aarde nu was woest en ledig, en duisternis was op den afgrond; en de Geest Gods zweefde op de wateren.”

Volgens een pas gehouden onderzoek telt de wereldbevolking momenteel zo’n zeven miljard mensen. Hoeveel van hen zouden ‘atheïst’ zijn? En hoeveel mensen zouden ‘evolutionist’ zijn? In elk geval heel wat. Velen geloven niet in God en dus ook niet dat Hij alles heeft gemaakt. Onder christenen zijn er die tegenover al dat ongeloof het creationisme uitdragen; allerlei zaken uit de archeologie en andere wetenschappen worden aangedragen om te bewijzen dat het geloof in een Schepper nog niet zo dwaas is als men beweert.

Op zich niets mis mee. Maar weet je wat opvalt als je de Bijbel zelf begint te lezen? Gods Woord begint ook met te spreken over God en Zijn scheppende hand. Echter, niet om iets te ‘bewijzen’. We horen hier pure verkondiging en dat heeft een reden. Voor bewijzen kun je met je verstand buigen en het daarbij laten. Verkondiging van Gods grote daden is op iets anders uit: dat je niet alleen met je verstand, maar met heel je hart voor God zult buigen.

Hoe dat gaat? Eigenlijk net als toen hemel en aarde geschapen zijn. De aarde was toen ‘woest en ledig’. Een vormloze, ordeloze en levenloze boel! Zoals je jezelf soms geestelijk ook kunt voelen… Maar zie: de Geest van God zweeft daar op de wateren van de oervloed. En dat geeft moed! Want waar Hij werkt, gebeuren de meest onmogelijke dingen. Waar dood was, komt leven! Zeg eens: leerde de Heilige Geest jou al buigen voor je Schepper?

Aanrader: Lees in artikel 5 N.G.B. hoe de Heilige Geest ons leert buigen voor Gods Woord

Zingen: Psalm 19 vers 1