-
Maandag 25 maart. Matth. 27: 11-26 De hulp van een vrouw.
Valse getuigen brengen tegen de Heere Jezus vele beschuldigingen in. Maar uit volstrekt onverwachte hoek is er ook iemand die het voor Hem opneemt. De vrouw van Pilatus heeft er over gedroomd (vers 19). Het zou verschrikkelijk zijn als men deze Jezus veroordeelt. Een nachtmerrie, die ze ervaart als een goddelijke vingerwijzing. Via een bode waarschuwt ze haar man.
Zo klinkt tijdens de rechtszitting toch een getuigenis vóór Jezus. Ze noemt Hem: deze Rechtvaardige! Haar boodschap is maar een kort berichtje, niet langer dan een tweet of sms-je. Het lijkt klein, even tussendoor. Maar juist daarin klinkt de stem van God. Weet wat je met Jezus doet!
Deze vrouw gaf haar man een wijze raad: brand je vingers niet aan die Rechtvaardige. Zo is ze een ‘hulp tegenover’ hem. In een goede relatie waarschuw je elkaar voor het kwaad. Pilatus wringt zich in allerlei bochten om zijn handen schoon te houden. Maar hij mist de nodige radicaliteit. Hij zit in een ‘flow’ van gebeurtenissen, waardoor het steeds moeilijker wordt om te stoppen. Herken jij dat?
LEES nog eens na wat Pilatus zegt over Jezus ná het bericht van zijn vrouw.
Hij wist het goed en toch…
VRAAG: Waarvoor ben jij wel eens gewaarschuwd? Neem twee of drie concrete voorbeelden in gedachten. Wat deed je daarmee?
Zingen: Psalm 54: 2
-
Woensdag 27 maart. Markus 15:33-45 Het eindrapport van defensie.
Het Sanhedrin heeft de Heere Jezus overgeleverd aan Pilatus, die Hem weer overleverde aan een legerafdeling soldaten. Zij voeren de executie uit en bewaken de orde. Hun hoofdman staat er ook bij. Wat heeft die Middelste eigenlijk gedaan? Hij zou de Koning der Joden zijn. Maar er lijkt nauwelijks nog aanhang voor Hem te zijn. Voorbijgangers, overpriesters en schriftgeleerden spotten met Hem. Ook de militairen doen mee.
Dan ziet de hoofdman hoe Jezus sterft. Ze wisten wel hoe dat gewoonlijk ging. Maar deze Kruiseling zakt niet weg in een coma. Hij blaast niet ongemerkt de laatste adem uit, volledig uitgeput. Nee, Deze roept opvallend luid en geeft de geest. ‘Vader, in Uw handen beveel Ik Mijn geest.’ Gewillig legt Hij Zelf Zijn leven af.
De hoofdman is diep onder de indruk. Heel diep. Zijn ondergeschikten staan nog te spotten. Maar met een schok doet de hoofdman zijn ontdekking: ‘Waarlijk, deze Mens was Góds Zoon!’ Ja, tóch.
LEES eens na in vers 44-45, waarom stadhouder Pilatus deze hoofdman bij zich roept.
Je kunt je afvragen of de hoofdman in zijn verslag aan de stadhouder ook zijn eigen conclusie onder woorden heeft gebracht. ‘Pilatus, die Mens was echt Gods Zoon!’ Of zou hij dat niet hebben gedurfd? Voor jou is het een getuigenis hoe bijzonder het sterven van Jezus is.
VRAAG: Kreeg je zelf al momenten in je leven dat je er diep van overtuigd raakte dat het Woord van God echt waar is? Welke uitwerking heeft die indruk bij jou gekregen?
Zingen: Psalm 2: 4
-
Vrijdag 29 maart Matth.27:45-54 Het teken van de hemel.
Toen de Heere Jezus al drie uur lang in duisternis Zijn lijden had moeten doorstaan, riep Hij tot God. De toeschouwers dachten dat dit roepen tevergeefs was. Ze wilden wel eens zien of er verlossing kwam! Maar God sprak niet door Jezus van het kruis af te laten komen. Voor deze roepende Davidszoon bleef in dat dodelijke uur de hemel dicht.
Tegelijkertijd ging voor Zijn volk de hemel open. Niet op Golgotha, maar in Jeruzalem scheurde het voorhangsel. Op deze unieke vrijdag maakt God met één scheur een einde aan alle andere wegen om tot Hem te naderen. Een teken van boven! Probeer niet langer met je eigen godsdienstige werken dichter bij God te komen. Zoek geen houvast in de wet. Maar laat voor altijd duidelijk zijn dat het bloed van Christus genoeg is om aangenomen te worden door God.
LEES nog eens wat Jezus riep in vers 46.
Christus heeft Zich vernederd tot in de angst der hel, opdat wij tot God genomen zouden worden en nooit meer van Hem verlaten zouden zijn (Avondmaalsformulier).
VRAAG: Weet jij uit eigen ervaring wat het is om geen houvast te zoeken in je eigen werken, maar vrede te vinden in het bloed van Christus?
Zingen: Psalm 43: 4
----
Zaterdag 30 maart Matth.27:57-66 De nazorg van ongelovigen.
De mannen van het Sanhedrin hebben een overvloed aan getuigenissen gekregen die pleiten vóór de Heere Jezus. Deze getuigenissen kwamen bepaald niet van de kant van Zijn leerlingen, maar veelal uit onverwachte hoek. Ze hoorden het van de verrader Judas, de stadhouder Pilatus, de eerlijke moordenaar en de hoofdman op Golgotha. Ook in hun eigen tempel gaf God een teken.
Maar ze bijven verhard in hun ongeloof. Zo blind en onwillig is een natuurlijk mens. Na Jezus’ sterfdag noemen ze Hem nog steeds een verleider (vers 63). Deze ongelovigen weten wel heel goed wat Hij heeft gezegd, maar willen niet zien of het waar zal zijn.
LEES in vers 64 wat ze zeggen over de boodschap dat Christus is opgestaan.
Ze willen het volk laten geloven dat Hij dood is. Ze nemen maatregelen om de Paasboodschap tegen te houden. De volgende dag zal blijken wie het wint. Als óndanks het zegel op de steen en de wachtpost het graf dan leeg is, wordt hun actie een extra bewijs dat Jezus leeft. Dat de discipelen Zijn lichaam hebben gestolen terwijl het graf zo goed was beveiligd, is toch wel héél ongeloofwaardig! Hoe fel Zijn vijanden zich ook tegen Christus verzetten, ze moeten het allemaal verliezen.
VRAAG: Als de ongelovige wereld probeert het Evangelie te ontkrachten, maakt jou dat dan bezorgd? Of denk je er dan aan dat Christus zal triomferen?
Zingen: Psalm 68:11
-
Zondag 24 maart. Matth. 27: 1-5 De ontdekking van Judas.
De vorige avond heeft Judas het Sanhedrin geholpen de Heere Jezus gevangen te nemen. De verrader! Snel verdween hij weer uit het zicht. De laatste woorden die Christus tot hem sprak, galmden nog na in zijn oren: ‘Vriend, waarvoor bent u hier?’
Vroeg in de ochtend ziet hij dat de Heere ter dood is veroordeeld. Dat raakt hem diep. In vers 3 staat dat Judas berouw kreeg. Alsof het nu pas echt tot hem doordringt. Laten we daar niets van af doen. Besef je zelf ook hoe ernstig jouw zonden zijn? Judas krijgt berouw en komt in grote nood terecht. In wanhoop roept hij uit: ‘Ik heb gezondigd!’
LEES nog eens na hoe de overpriesters en ouderlingen daarop reageren.
Wat erg wanneer niemand je verder helpt. Want berouw alleen kan ons niet redden. Ondertussen geeft Judas een bijzonder getuigenis van Jezus: onschuldig bloed! Daarmee klaagt de verrader zichzelf aan. Hij belijdt concreet zijn zonde. Zijn buit brengt hij terug. Maar wat Judas mist, is vertrouwen in de genade van Christus.
Als jij je onwaardig en schuldig voelt, laat de wanhoop jou niet grijpen. Want dat onschuldige bloed van Jezus is zo kostbaar en krachtig, dat het de zwartste zondaar kan redden.
VRAAG: Wat zou jij zeggen tegen mensen zoals Judas?
Zingen: Psalm 51: 5 en 7