-
Maandag 14 januari
Een woning van de Allerhoogste. {Psalm 46#http://www.statenvertaling.net/bijbel/psal/46.html}
De Zoon van God vergadert Zich vanaf het begin tot het einde van deze wereld een gemeente. Dat zijn mensen die door de Heilige Geest geroepen worden. Ze worden een burger van twee werelden. Ze leven hier en nu, maar hier beneden is het niet. Ze zijn ook burger van de stad van God. Sinds de zondeval zijn er daarom twee ‘steden’, want er is ook een aardse stad. Natuurlijk moet je dit niet letterlijk nemen. Het zijn beelden die Augustinus gebruikt heeft om het koninkrijk van God en Zijn onderdanen te beschrijven. Dit beeld ontleent hij onder andere aan Psalm 46. Wat is het geheim van de Godsstad? De Heere woont er. Ben jij al burger van deze stad? Verlang je er naar? Wat is het een goede stad: het is een vrolijke stad; het is een heilige stad; God is in het midden van haar; ze zal niet wankelen en God zal haar helpen.
-
Woensdag 16 januari
Een heerlijke woning. {Psalm 122#http://www.statenvertaling.net/bijbel/psal/122.html}
Psalm 122 is een lied Hammaäloth. Het is een lied van de opgang naar het heiligdom in Jeruzalem. De liederen Hammaäloth werden gezongen door de pelgrims die op reis waren naar Jeruzalem. Psalm 122 zingt over de heerlijkheid van Gods huis. In sommige kerken wordt deze Psalm elke zondag gelezen. Het is een opwekking om de Heere te dienen in Zijn huis. ‘Kom ga met ons en doe als wij.’ De Psalm beschrijft, opnieuw in beelden, de heerlijkheid van de kerk. Gods gemeenten wordt vergeleken met een stad. Deze stad is wel samengevoegd. Je zou kunnen zeggen: de architect heeft er goed over nagedacht: het is een kunstwerk. Verwacht jij al de stad die fundamenten heeft, waar God de Kunstenaar en Bouwmeester van is? De aardse stad kent chaos en wanorde. Dat merk je niet als je er midden in zit. Als God je de leegheid, kaalheid en lelijkheid van die stad laat zien ga je verlangen naar een andere stad die volmaakt is.
-
Vrijdag 18 januari
Tot lof op de aarde. {Jesaja 62#http://www.statenvertaling.net/bijbel/jesa/62.html}
Deze week heb je steeds stukjes gelezen waaruit je lijnen kunt trekken naar de christelijke kerk. Hoe kunnen we Bijbelse beelden gebruiken om iets over de kerk te zeggen? Heel vaak heb je gelezen dat het beeld van Jeruzalem gebruikt wordt, om Gods gemeente te omschrijven. Dat is ook in het Nieuwe Testament zo. Dan gaat het over ‘het Jeruzalem dat boven is’. Die stad is tot een lof op aarde. De gemeente van Christus wordt tot lof op aarde gesteld (vers 7). De Heere zal daar Zelf voor zorgen. Mensen zullen de heerlijkheid ervan zien. Want, de Heere heeft wachter op de muren van Jeruzalem gesteld. Deze wachter zullen niet zwijgen, maar verkondigen. Deze wachters zijn de profeten, de herders, de leraars en de zielzorgers. Het zijn de verkondigers van het Evangelie. In Jesaja 62 lees je de oproep om niet te zwijgen, maar te spreken van Gods goedheid, totdat de Heere Zelf de grote Godsstad stelt tot en lof op aarde.
-
Hieronder een te printen versie van het Bijbelrooster in pdf-vorm.
-
Zondag 13 januari
Een begeerde woning. {Psalm 27#http://www.statenvertaling.net/bijbel/psal/27.html}
Deze week staat in het teken van de kerk. Vooral de Psalmen zeggen hier mooie dingen over. De kerk is het huis van de Heere. In het Oude Testament woonde Israëls God in de Tabernakel en later in de Tempel. Vaak lees je van verlangen naar het huis van de Heere. Er klinkt in Psalm 122 een oproep om mee te gaan naar Jeruzalem. David verlangt in de Psalmen ook naar het huis van zijn God. Ook in Psalm 27 lees je het. „Eén ding heb ik van den HEERE begeerd, dat zal ik zoeken dat ik als de dagen mijns levens mocht wonen in het huis des HEEREN, om de lieflijkheid des HEEREN te aanschouwen, en te onderzoeken in Zijn tempel.” Voel jij je net als David ook thuis in de kerk? Verlang jij er ook naar om het Woord te horen? De kerk is dé plek waar de Heere zondaren wil ontmoeten. Zorg dat je erbij bent!