-
Woensdag 30 april
Simson in Gaza
{Richteren 16 vers 1 tot en met 3#http://www.statenvertaling.net/bijbel/rich/16.html}
Wanneer Simson in Gaza rondwandelt, is hij ongeveer twintig jaar richter van Israël. We krijgen de indruk, dat het betrekkelijk rustig was, ondanks de overheersing door de Filistijnen. Simson is wat ouder geworden. Maar is hij ook wijzer geworden?
We hebben het gelezen: “hij zag daar een vrouw”. Ze is een hoer en Simson gaat met haar mee. Na al die jaren is dit nog altijd zijn zwakke plek. De held van Kaakbeenhoogte verliest het van een vrouw. Wat is deze sterke man zwak in zichzelf!
Onbegrijpelijk, zegt je? En wijzelf dan? De Heere Jezus leert ons niet voor niets bidden: “Leid ons niet in verzoeking”.
Weet je wat onbegrijpelijk is? Dat de Heere zelfs in hun droevig vallen Zijn Geest niet geheel van de Zijnen wegneemt ( D.L.V,6). Wanneer Simson ontdekt dat de Filistijnen hem ingesloten hebben, breekt hij de stadspoort open. Dat kan hij niet in eigen kracht. Ook hier werkt de Geest Die hem kracht geeft. De Heere laat hem niet los. Deze paar verzen vormen een machtige boodschap van de trouw van de Heere die door onze ontrouw niet te niet wordt gedaan. God nam Zijn Geest niet weg. Dat is het behoud van een gelovige, ook als hij valt.
-
Vrijdag 2 mei
Simson en Delila
{Richteren 16 vers 4 tot en met 6#http://www.statenvertaling.net/bijbel/rich/16.html}
Door de eeuwen heen heeft de wereld zich van dit verhaal meester gemaakt. Zo’n verhaal hoort thuis in de wereld van hartstocht en intrige. Het is beschamend dat een gelovige – en dat is Simson – zich zo kan gedragen. Simson weet dat hij een knecht van God is, maar hij speelt met Gods genade.
Je zou denken: Simson heeft in Gaza zijn lesje geleerd. Hij kent zijn zwakke plek toch. Hij is gewaarschuwd voor de begeerlijkheid van de ogen en van het vlees. En toch: weer is het een vrouw. Weer is het een Filistijnse en weer is het zijn eigen keuze en weer gaat hij met die vrouw om op een manier die strijdt met Gods wet. Hij komt er bijna dagelijks ( vers 16).
Delila doet volop mee aan deze zondige relatie. Last van een bezwaard geweten heeft ze niet. Dat blijkt als de Filistijnse vorsten komen met hun voorstel om Simson in handen te krijgen.
Wie zit er achter? Satan is er op uit om Simson los te weken van de Heere, zodat hij niet meer kan zeggen: De Heere is mijn levenskracht, voor wie zou ik vrezen?
Jij hebt misschien al wel eens ontdekt, dat het satan altijd daarom te doen is?
-
Zondag 4 mei
Het spel gaat door
{Richteren 16 vers 13 tot en met 16#http://www.statenvertaling.net/bijbel/rich/16.html}
Delila geeft het niet op. Het geld van de Filistijnse vorsten lokt en voor geld doet deze slechte vrouw alles. Simson gaat mee. Steeds dichter komt hij bij het geheim van zijn leven. Wanneer hij over zijn haar begint, houden we onze adem in. Is dit nog wel spel?
Nog krijgt Simson kracht om zich los te rukken. Nog kan hij veilig weg komen. Maar alle seinen staan nu op rood. En Simson rijdt door alle stoptekens heen.
Je vindt dat dom? Delila is in elk geval niet dom. Ze kent deze man. Ze weet ook hoe ze hem moet krijgen waar ze hem hebben wil. Met verleiding, met tranen, met hooghartige afwijzing.
Zij perste hem alle dagen en dat maakt hem zo intens verdrietig. Hij wil Delila niet kwijt, maar hij wil toch ook zijn geheim niet kwijt. Hij moet wel hebben aangevoeld, dat het geheim van zijn Nazireeërschap bij haar niet veilig zou zijn.
Wij zijn geneigd te zeggen: had Simson op dit moment de benen maar genomen. Nu kan hij nog vluchten. Helaas, Simson gaat door. Wanneer iemand met de zonde gaat wandelen, komt er een moment dat de zonde de leiding neemt. ‘Ga terug’. Straks is het te laat.
-
Klik hieronder voor een printbare versie van het Bijbelrooster.
-
Dinsdag 29 april
Een bekende geschiedenis?
{Richteren 14 vers 1 tot en met 3#http://www.statenvertaling.net/bijbel/rich/14.html}
Valt het begin van dit hoofdstuk je ook tegen? Voor Simsons vader en moeder is het een bittere teleurstelling geweest. Natuurlijk hadden ze wel gemerkt dat hun jongen nogal eens rondzwierf in het grensgebied. Maar ze zullen gedacht hebben aan Simsons roeping. Simson moest daar wezen. Hij zou beginnen Israel te verlossen van die aartsvijanden. Wat ze echter nooit verwacht zullen hebben, was het verhaal waarmee Simson thuis kwam. Hij had een mooi Filistijns meisje gezien. Daar wilde hij mee trouwen. Zijn ouders protesteerden hevig. Dat kind behoorde tot dat volk van onbesnedenen, het ergste wat je kon bedenken. Als verbondskind mocht hij zich niet verbinden aan zo’n onreine en goddeloze. Maar Simson was niet te vermurwen. Hij volgde de lust van zijn ogen.
Misschien is dit voor jou een bekende geschiedenis. Je herkent de discussie: “Jongen, was er geen ander meisje?”, “Kun je met hem de Heere dienen?” En dan zeg jij: “Die en geen ander; ik vind haar mooi en ik vind hem lief!”
Misschien is het goed samen de laatste verzen van Spreuken te lezen: Bevalligheid is bedrog; een vrouw die de Heere vreest, die zal geprezen worden. Denk daar eens over na.