„Het dodental klimt naar een punt waar we al bang voor waren”, aldus Yildiz. Dinsdagavond waarschuwde hij dat er op het moment van de ramp 787 mijnwerkers in de gangen aan het werk waren. Onder de grond zouden nog steeds branden woeden. Reddingswerkers proberen zuurstof de gangen in te pompen om de mensen die door het vuur zijn ingesloten in leven te houden. Volgens Yildiz zijn veel kompels overleden door koolmonoxidevergiftiging.
Meer dan 12 uur na de explosie in de kolenmijn in de westelijke provincie Manisa zijn reddingswerkers nog volop bezig de lichamen van dode en gewonde mijnwerkers naar boven te halen. Woensdagochtend konden nog zes mensen levend uit de mijngangen worden gehaald, maar volgens minister Yildiz vervliegt de hoop op het vinden van meer overlevenden snel.
De lichamen gaan naar een koelhuis dat als geïmproviseerd lijkenhuis is ingericht. Het ziekenhuis kan de toestroom niet meer aan. Duizenden familieleden van de getroffen kompels en collega-mijnwerkers hebben zich bij het hospitaal verzameld. Psychiaters en psychologen worden opgetrommeld om nabestaanden bij te staan. De toegang tot het mijncomplex is afgesloten door paramilitaire politie om familie op afstand van de reddingswerkzaamheden te houden.
Elektrisch falen wordt genoemd als oorzaak van de ramp. Volgens het ministerie van Arbeid is het complex in maart dit jaar nog geïnspecteerd en kwamen er geen onregelmatigheden aan het licht. Turkije is in het verleden al herhaaldelijk getroffen door mijnongelukken. De ergste tot nu toe was in 1992 toen 263 mijnwerkers omkwamen door een gasexplosie in de provincie Zonguldak. In mei 2010 vonden in dezelfde provincie 30 kompels de dood, eveneens door een gasexplosie.