„De hoeveelheid voedsel die wereldwijd wordt verspild is beschamend”, aldus president van de Wereldbank Jim Yong Kim. „Miljoenen mensen gaan iedere avond hongerig naar bed, en toch verdwijnen honderden miljoenen tonnen voedsel in afvalbakken.”

In landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verspilt een familie van vier mensen jaarlijks voor zo’n 1100 tot 1600 dollar (ruim 800 tot bijna 1200 euro) aan voedsel. In Noord-Amerika gaat ruim 60 procent van het verspilde voedsel verloren in het ‘consumptiestadium’. Het eten wordt dan bijvoorbeeld gekocht in de winkel, maar bederft in de koelkast.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zegt dat de nieuwe cijfers van de Wereldbank iedereen met de neus op de feiten drukt. „Het laat weer zien dat wij, bedrijven en consumenten, nog werk te verzetten hebben om voedselverspilling tegen te gaan. Ook in Nederland kunnen wij een bijdrage leveren om voedselverspilling de wereld uit te helpen. Huishoudens gooien hier jaarlijks onbedoeld gemiddeld bijna 50 kilo of 350 euro aan voedsel weg.”