Meestal ligt bij het meetstation in De Bilt de temperatuur op deze dagen tussen de 5 en 10 graden Celsius. Op zondag, eerste kerstdag, lag het gemiddelde op 9,2 graden, met als maximum bijna 11 graden. Ook maandag was het met een gemiddelde middagtemperatuur van 11 graden erg zacht.

Rond Kerst stijgt de temperatuur volgens het KNMI vaak. Dit wordt ook wel ’kerstdooiweer’ genoemd. Meteorologen denken dat dat te maken heeft met een depressie in de atmosfeer boven Alaska, op 10 kilometer van de aarde (stratosfeer en ozonlaag). Deze zou zich rond deze tijd langzaam uitbreiden naar andere delen van de atmosfeer en in West-Europa uiteindelijk leiden tot een kerstdepressie en het bijbehorende dooiweer.

De warmste Kerst hadden we in 1974, toen het op beide dagen rond de 12 graden was. Sinds 1901 toen met de metingen werd begonnen, lag er 8 keer op beiden dagen sneeuw, waaronder de afgelopen 2 jaar.

Strenge vorst met kerst is in ruim 30 jaar niet meer voorgekomen. In de jaren ’60 was het nog enkele jaren bitter koud op de feestdagen, met temperaturen tot bijna -12 graden.

Pas in 1994 was er weer echte vorst. Op de avond van eerste kerstdag vroor regen op. Door de gladheid kwamen 12 mensen om het leven. Zo’n spekgladde Kerst hadden we ook in 1933 toen ongeveer 300 ongevallen werden geteld, aldus het KNMI.

De afgelopen 2 jaar was er sprake van een witte kerst. Vorig jaar lag in het zuiden van Limburg zelfs 30 cm sneeuw.