Vooral voor Marlies leverde de Puntuitactie tot nu toe weinig op. Ze kreeg welgeteld één vacature doorgestuurd van een lezer. „Ik heb gereageerd, maar ben niet uitgenodigd voor een gesprek.” Vrienden en familie stuurden Marlies de afgelopen maanden geregeld sollicitatiemogelijkheden door. Zonder succes. Eén keer mocht ze op gesprek komen. „Ik ben het net niet geworden.”
Gert-Jan had iets meer succes. Hij werd benaderd voor werk in de omgeving van Rotterdam. „Het is niets geworden, omdat het ver buiten mijn leefomgeving, Wezep, ligt. Ik heb in de buurt van Rotterdam geen sociale contacten.” Een andere Puntuittip ging over de verkoop van AMC-kookpannen. „Het was geen administratief werk, terwijl ik daar wel naar op zoek ben. Daarnaast is succes als verkoper absoluut niet gegarandeerd.” Niets voor hem dus. Een paar andere tips brachten Gert-Jan evenmin op het spoor van een baan.
Het dichtst bij een baan was de 25-jarige nog toen hij op gesprek mocht komen voor een tijdelijke functie bij CêlaVita, waar hij ook zijn zaterdagbaan heeft. „Ik dacht dat ik een flinke kans had, ik ken veel mensen op kantoor. Maar dat viel tegen, een ander kreeg de functie. Het draait schijnbaar om het zakelijke, en als persoon ben je eigenlijk maar een nummertje.”
Met Anne-Thea werd nog het meest meegedacht. De eerste tip die via Puntuit binnenkwam, was raak. Ze zorgt nu ongeveer twee keer per maand een avond voor een meisje met een meervoudige handicap. Drie andere tips via Puntuit leverden niets op. Als oproepkracht bij een logeerhuis? Toch niet. „Er was een vacaturestop.” Zeven dagen per week en 24 uur per dag voor een gehandicapte zorgen? „In eerste instantie leek het mij ontzettend leuk, maar zowel degene die de baan aanbood als ik zag later toch te veel nadelen. Continu zorg verlenen, dat kan geen mens lang volhouden. De toekomst zou ook te onzeker zijn om mijn andere werkzaamheden daarvoor op te geven.”
Vanwege de artikelen in de krant had Anne-Thea wel succes na reacties uit haar directe omgeving. „Een gezin uit de kerk benaderde mij, het zocht iemand die vier ochtenden per week hun gehandicapte zoontje uit bed kon halen en kon wassen en aankleden. Ik heb de volgende dag kennisgemaakt en de dag erna ben ik aan de slag gegaan. Ik doe dit werk met heel veel plezier en geniet er ontzettend van!” Met haar bijbaantjes heeft Anne-Thea een redelijk gevulde week. „Maar uiteindelijk ben ik op zoek naar een echte fulltimebaan. Dan kan ik mijn baan bij de post opzeggen.”
Verschillende meedenkende lezers gaven algemene tips door over solliciteren, of stuurden een hartverwarmende brief. Anne-Thea: „Dat er wordt meegedacht, is heel fijn!”
Een meelevende, oudere lezer gaf een belangrijke tip mee: „Zoekt eerst het Koninkrijk Gods, en alle andere dingen zullen u toegeworpen worden.”
Dit is de derde aflevering waarin Puntuit een drietal jongeren volgt tijdens hun werkloosheid. Kunt u/kun jij deze jongeren aan het werk helpen? Alle tips zijn welkom. Mail de redactie!
-
Visitekaartje Marlies
Marlies Verbruggen (24) uit Emmeloord.
Werkloos? Sinds september 2013.
Sollicitatiebrieven? In totaal 38 (vorige keer 26).
Diploma’s? Vwo (2007) en maatschappelijk werk en dienstverlening (2012) aan de Christelijke Hogeschool Ede.
Studie? Studeert niet. Nadat ze afgestudeerd was in 2012, deed ze een vormingsjaar van ”24-7 Prayer” in Engeland.
Werkervaring? Stages bij een buurtcentrum in Ede en VluchtelingenWerk Utrecht. Doet vrijwilligerswerk voor Kwintes en start binnenkort als chatcoach bij Stichting Chris. Verschillende bijbanen: bij de thuiszorg, Albert Heijn, Gamma en PostNL.
Zoekt? Een baan als maatschappelijk werker in het algemeen of op school, als ambulant begeleider of –nog breder– als leerlingbegeleider op het voortgezet onderwijs.
----
Visitekaartje Gert-Jan
Gert-Jan Doorneweerd (25) uit Wezep.
Werkloos? Sinds najaar 2010. Tussendoor deed hij het theoretische deel van een opleiding bedrijfsadministratie niveau 4 (bbl) bij Essenzo. Hij vond geen werk voor het praktijkgedeelte van de opleiding.
Sollicitatiebrieven? In totaal meer dan zestig.
Diploma’s? Vmbo tl (2006) en daarna diploma’s voor commercieel (2009) en administratief medewerker (2010).
Studie? Volgt zelfstandig een cursus praktijkdiploma boekhouden.
Werkervaring? Stage-ervaring binnen zijn vakgebied. Sinds 2008 invalkracht bij CêlaVíta als logistiek medewerker.
Zoekt? Een baan binnen de administratieve sector.
-
Visitekaartje Anne-Thea
Anne-Thea van Hartingsveldt (20) uit Alblasserdam.
Werkloos? Sinds juli 2013.
Sollicitatiebrieven? Verstuurde 30 à 35 brieven.
Diploma’s? Na havo 4 stapte ze direct over naar het mbo: gehandicaptenzorg niveau 4 (diploma in 2013). Verder behaalde ze certificaten voor extra vaardigheden.
Studie? Studeert niet.
Werkervaring? Naast stages deed ze vrijwilligerswerk voor gehandicapten bij gvt Polderheim in Alblasserdam en voor de bibliotheek van de gereformeerde gemeente te Alblasserdam. Nu kan ze als oproepkracht zo’n vijf keer per maand aan de slag bij dagbehandeling De Wetering in Alblasserdam. Ook bezorgt ze post voor Sandd.
Zoekt? Baan in de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg.