De volle maan in de nacht van zaterdag op zondag was extra groot en helder. In Nederland was de ‘supermaan’ slecht te zien. In de VS was het fenomeen daarentegen wel goed te bekijken.
Het verschijnsel van de zogenoemde supermaan ontstaat doordat de baan van de maan om de aarde geen volmaakte cirkel is, maar een ellips. De afstand van de maan tot de aarde is daardoor niet altijd precies gelijk. Gisterochtend vroeg bereikte de maan de kleinste afstand tot de aarde: slechts 356.953 kilometer (gemeten van middelpunt tot middelpunt). Dat gebeurde vrijwel exact op het moment van volle maan.
De supermaan was ongeveer 7,5 procent groter en 16 procent helderder dan een gemiddelde volle maan. Kenners relativeren het verschijnsel. Een laagstaande volle maan lijkt sowieso groter dan normaal als gevolg van de zogheten ”maanillusie.” Dat is gezichtsbedrog dat ontstaat doordat de maan in hetzelfde beeldveld wordt waargenomen als bekende objecten aan de horizon. Dat de maan iets groter was dan normaal, zal dan ook nauwelijks opvallen. Dat hij ook extra helder is, kon wél geconstateerd worden.
Uiteindelijk dus geen wereldnieuws, maar wel een mooie foto.