Ds. IJsselstein sprak zaterdagmiddag tijdens de Jongerendag 2014 van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in gebouw Euretco in Hoevelaken. ”Oog in oog” luidde het thema van zijn toespraak.

Oog in oog staan – met God, arm van geest zijn. „Ik weet het”, zei ds. IJsselstein, „dat wil je niet. Dat wilde ik vroeger ook niet. Totdat God je grijpt, niet in je kraag –dat doet een politieman–, maar in je hart. De opgeblazen luchtballon loopt leeg. Weg zelfvertrouwen, weg zelfstandigheid voor God. Wee mij, ik ben voor God een verloren mens en mijn leven is een ramp, een drama.”

Getob

Nee, vervolgde hij, „ik bedoel hier niet dat verlammende gevoel, dat eindeloze getob: Wie ben ik? Wat vinden anderen van me? Dat is beroerd, dat werkt verlammend. Daar moet je echt hulp voor zoeken. Maar dat je erkent dat je onrein bent, waardeloos voor God. Als je hart gaat hongeren en dorsten naar God. En als je gehaat wordt, niet omdat je een vervelend mens bent, maar omdat je God dient. Als dat je leven is, zittend aan de voeten van de Heere Jezus, net als eens de discipelen. Maar dat is Gods werk, daar is niets van ons bij.”

Drama

„Welke plaats neemt de Heere in jouw leven? in” vroeg de predikant de honderden jongeren. „Is Hij jouw God? Of dien je jezelf, je eigen beeld? „Omdat je het waard bent”: de bekende spreuk van L’Oréal? Is dat jouw lijfspreuk? Wat een ramp, drama. Wat een levensvergissing. Misschien is het vanavond wel dat je oog in oog komt te staan met je Schepper, Die dan je Rechter is. Die vanavond nog voor je staat. Die nu nog zegt, met tranen brandend in Zijn ogen, als Hij zegt, hoogstpersoonlijk: „Mijn zoon, Mijn dochter, geef Mij je hart.””

Dát is een rijk leven, zei ds. IJsselstein. „Het is het werk van de Geest van Pinksteren. Dan word je arm van geest. Je moet bij Hem zijn, bij de Heere Jezus Christus. Om als een arm en verloren mens in jezelf de zaligheid te vinden aan Zijn voeten.”

Worm

Dat is een ander leven dan de psychologie ons voorhoudt, merkte de voormalige psychiater en zendingspredikant op. „Ook de christelijke psychologie – we zien dat nog veel te weinig. „Zalig hij die in dit leven Jakobs God ter hulpe heeft.” De groten in het Koninkrijk van God waren klein. De discipelen, de apostelen, maar ook iemand als de grote zendeling William Carey: ze waren klein. Carey heeft grote dingen gedaan voor God, vertaalde de Bijbel in zes talen, en Bijbelgedeelten in 29 talen. In 1834 stierf hij, in Serampore, India. Wat was zijn geheim? We lezen het op zijn grafsteen: „William Carey, geboren 17 augustus 1761; gestorven 9 juni 1834. En dan komt het: „Een ellendige, arme, hulpeloze worm. Ik val, Heere, in Uw vriendelijke armen.””

----

JBGG-actie

Zaterdagavond werd de opbrengst van de JBGG-actie ”In het hart, in het oog” bekendgemaakt: 567.192,90 euro (streefbedrag: 525.000 euro). Het betreft een prognose, in heel wat gemeenten loopt de actie nog. De Actie Award 2014 ging naar de wielertocht ”Sterk in je schoenen”, georganiseerd vanuit de gemeente in Vlaardingen. In ruim acht uur fietsten jongeren –en een enkele oudere– 175 kilometer voor de actie, die bestemd is voor onder andere stichting De Vluchtheuvel, Ontmoeting, Helpende Handen en het deputaatschap evangelisatie.

”Hoogstpersoonlijk” was het thema van de Jongerendag 2014. Daaraan gekoppeld was een elftal workshops, maar ook een persoonlijke bijdrage van oud-zendingswerker Barry van der Schoot. Als directeur van de stichting Vrienden van de Matthew Henry zet zij zich in voor de vertaling van Henry’s Bijbelverklaring in het Indonesisch.

Ds. W. Visscher, voorzitter van de JBGG, opende de dag vanuit de Bergrede, de „grondwet van het Koninkrijk der hemelen.” „En Jezus de scharen ziende, zo begint Mattheüs 5. De scharen: een menigte van mensen, duizenden en duizenden. De Heere ziet ze. „Ziende” staat er, een aanhoudend zien. Zo ziet de Heere ook vandaag: mensen. Hij ziet ook jou. Wat ziet Hij in jouw hart? Weerstand? Zorgeloosheid? De Heere Jezus – Hij is met innerlijke ontferming bewogen, ook vandaag nog. Bewogen met zondige mensen. Die bewogenheid is zo onpeilbaar diep. Die gaat tot op Golgotha. Nooit zal er één zondaar kunnen zeggen dat er voor hem geen doen aan is.