Dat zegt econoom Wijffels in het eerste Nederlandse Insectenkookboek, dat volgende week dinsdag verschijnt. Het Insectenkookboek is geschreven door twee hoogleraren van de Wageningen Universiteit en een voedingsdocent van de Rijn IJssel Vakschool. In het boek staan naast tientallen recepten en wetenswaardigheden over entomofagie, de wetenschappelijke term voor het eten van insecten.
De eiwitrijke insecten zijn volgens hoogleraren Marcel Dicke en Arnold van Huis een „prima alternatief” voor het eten van vlees. Voor de productie van een kilo eetbaar insectenvlees is twaalfmaal minder voer nodig dan voor een kilo rundvlees. Tegelijkertijd is de uitstoot van broeikasgassen 100 keer lager dan die van varkens of koeien.
De vleesproductie neemt ook nog eens 70 procent van het totale landbouwareaal ter wereld in beslag, terwijl voor de kweek van ruim 1800 soorten eetbare insecten slechts een fractie van die grond nodig is, aldus Dicke.
Volgens Dicke is insectenvlees tegenwoordig in Nederland makkelijk verkrijgbaar. Groothandels verkopen het en via internet kunnen de beestjes bij insectenkwekers worden besteld. Daarvan zijn lekkernijen als madenkoekjes, flower power sprinkhanensalade en pizza met meelworm te maken.
De hoogleraar denkt dat ook Nederlanders insecten lekker zullen vinden, als ze eenmaal over het idee van ’griezelig’ en ’vies’ zijn heengestapt. Of dat zo is moet nog blijken, want de verkoop van de mede door hem in 2010 geïntroduceerde insectensnacks is nooit echt van de grond gekomen.