Schurft wordt veroorzaakt door een schurftmijt, een klein beestje dat gangetjes in de huid graaft en daar eitjes legt. Er kunnen rode bultjes, blaasjes en etterpuistjes ontstaan die veel jeuk veroorzaken. Schurft is besmettelijk en je kunt het oplopen door langer dan 15 minuten lichamelijk contact te hebben. Ook kun je besmet raken als je in hetzelfde bed slaapt of in de kleding loopt van iemand die schurft heeft.
Schurft komt veel voor op plekken waar mensen intensief met elkaar samenleven zoals in verzorgingshuizen en studentenpanden. Het kan twee tot zes weken duren voordat je last krijgt van de besmetting.
Huisartsen en dermatologen zijn na de uitbraak extra alert op de symptomen van schurft. „Vooralsnog gaat het om een beperkt aantal gevallen”, zegt een woordvoerster van de GGD.
Besmette studenten moeten zich snel melden bij hun huisarts, want de huidaandoening is goed te behandelen met een zalfje.
Het is niet voor het eerst dat een GGD de lokale studentenbevolking waarschuwt voor schurft. Zo liepen in Nijmegen (2007/2008), Leiden (2011/2012) en Delft (2012) al speciale voorlichtingscampagnes.