Wie denkt dat varkens vieze beesten zijn, heeft het mis. Tenminste, als het gaat om de varkens van de familie Meerkerk, die de zorgboerderij runt. Wat de beesten aan viezigheid tekortkomen, compenseren ze echter met het geluid dat ze uitbraken. Moord en brand schreeuwen ze, als ze opgepakt worden door Jasper, de boerenzoon.

De 10-jarige Simon, die het syndroom van Down heeft, is dol op de dieren. Op elk dier. Hij komt op ze af en wil kroelen. Maar laten nou juist de varkens daar niet van gediend zijn. „Dikke buik”, zegt hij, terwijl hij verliefd de varkentjes aait die zich tevergeefs uit de armen van Puntuitredacteuren Corine, Evert, Michiel en Jacomijn proberen te worstelen. Terug in hun hok staan de vier beesten vanaf een veilig afstandje nog lang verontwaardigd te knorren. Simon heeft zich inmiddels al over een nieuw slachtoffer ontfermd; een pasgeboren kalfje.

Corine heeft vooral iets met koeien, zegt ze. Wat precies, is niet duidelijk. „Ik ben er eigenlijk bang van”, biecht ze op. De koeien anders niet van haar. Als ze een jong kalfje melk probeert te geven, kruipt het pardoes onder haar door en laat haar bijna achterover in het stro belanden.

Evert heeft zijn handen vol aan het bouwen van een hok voor de ezels. Maar hij heeft meer oog voor de dwarse varkens. „Verkoop je ze ook?” vraagt hij in alle ernst aan Jasper. „Als ik zo’n beestje aan mijn vrouw cadeau geef, kan ik een jaar lang geen kwaad meer doen.” Het levert hem wat vragende blikken op. „Toch origineel?” roept hij, zich verdedigend.

Michiel is samen met cliënt Clemens bezig broodjes te maken voor de lunch van vanmiddag. De komkommer, kaas, tomaat, ham en ei belanden stuk voor stuk netjes op de broodjes. Tot Clemens het wel gezien heeft. Mag hij naar buiten, naar de schuur? Michiel volgt hem graag. Poep scheppen, yes!

Jacomijn is bezig met het maken van een kleurig prikbord voor de open dag van de zorgboerderij op 26 mei. Cliënt Brenda helpt haar. De laatste is vanmorgen naar de tandarts geweest en moet haar verhaal even kwijt. „Ik moest wel een halfuur met mijn mond open liggen. En ik had niet eens een gaatje, mijn gebit moest alleen maar schoongemaakt worden.”

Aan tafel, tijdens het eten, kijken boer Arie-Jan en zijn vrouw tevreden om zich heen. De negen cliënten doen zich zichtbaar tegoed aan de gevulde tomatensoep, voor ze zich weer met genoegen op het boerderijwerk storten. Zonder de Puntuitredacteuren. Voor hen zit er niets anders op dan de pen weer te pakken.

-

Hier vind je meer informatie over zorgboerderij Eben Haëzer!


-

NL DOET

Vrijwilligers staken gisteren en vandaag hun handen uit de mouwen tijdens de landelijke vrijwilligersactie NL DOET. Ook de vier redacteuren van Puntuit deden een duit in het zakje bij zorgboerderij Eben Haëzer in Nieuw-Lekkerland. Volgens het organiserende Oranje Fonds zullen dit jaar in totaal meer dan 6900 klussen worden uitgevoerd. De actie, voorheen bekend als Make a Difference Day, wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden.