Door die onduidelijkheid kan het gebeuren dat mensen die uit principe of om religieuze redenen geen vlees of vis willen eten, dit onbewust en ongewild toch binnenkrijgen. Met de e-mailactie wil foodwatch minister Edith Schippers van Volksgezondheid bewegen om de regels voor etiketten aan te passen om zo de onduidelijkheid weg te nemen.
„Er moet duidelijk vermeld worden of in het product een ingrediënt of ‘technische hulpstof’ van dierlijke herkomst zit. Dit geldt ook voor dierlijke componenten in smaakstoffen, aroma’s en andere toevoegingen.” De organisatie noemt het „onacceptabel” dat de keuzevrijheid van consumenten op deze manier wordt afgenomen om wel of geen dierlijke producten te eten.
Veel E-nummers (voedseltoevoegingen zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen) zijn gemaakt van dierlijke producten, maar dat staat niet duidelijk op de verpakking. Voorbeelden zijn E120 (karmijnzuur), een rode kleurstof gemaakt van luizen, en E542 wat beendermeel is.