Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het Productschap Pluimvee & Eieren (PVE).

Hiervan zijn zo’n 148 eieren als heel ei geconsumeerd en 44 in verwerkte vorm zoals in ijs, brood, koek of gebak. „We hebben niet onderzocht wat de oorzaak is van de stijgende eierconsumptie, maar misschien komt het door onze reclamecampagne ’Ei love you”, zegt een woordvoerster.

Uit eerdere tellingen van het productschap blijkt dat er al langer een stijgende lijn zit in het aantal eieren dat per persoon wordt weggewerkt. In het jaar 1995 at de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld slechts 175 stuks. De grootste toename dateert echter van de laatste paar jaar.

De woordvoerster sluit daarom niet uit dat er sprake is van enige samenhang met de vleesconsumptie, die de laatste tijd juist iets terugloopt. In 2012 heeft de gemiddelde Nederlander 42,1 kilo gehaktballen, burgers, schnitzels en biefstukjes naar binnen gewerkt. Dat is 450 gram minder dan in 2011, zo blijkt uit cijfers van het Productschap Vee & Vlees (PVV) die ook op donderdag naar buiten zijn gekomen.

Er werd afgelopen jaar wel meer uitgegeven aan vleesproducten. De totale huishoudelijke bestedingen in deze categorie kwamen uit op 2485 miljoen euro, een stijging van 42 miljoen ten opzichte van 2011. „De prijzen zijn hoger als gevolg van de hogere grondstofprijzen, maar er werd ook minder gestunt met vlees in acties. Meer uitgaven lijken ook een gevolg van de stijgende vraag naar duurzamere, en dus duurdere producten”, aldus PVV.

De totale productie van eieren in Nederland is in 2012 licht gedaald en uitgekomen op 10,2 miljard stuks. Dit komt vooral doordat er sinds 2012 geen eieren door legkippen in traditionele kooien geproduceerd mochten worden.

In de vleesproductie valt een onderscheid te maken tussen verschillende diersoorten. Er is afgelopen jaar 1,3 miljoen ton aan varkensvlees geslacht (gewicht met been), 891.000 ton kippenvlees, 220.000 ton kalfsvlees, 160.000 ton rundvlees en 14.100 ton lams- en schapenvlees. Een deel van de vlees- en eierenproductie is bestemd voor de export.