Dat heeft het Reformatorisch Dagblad uit betrouwbare bron vernomen. De Zr. Ms. Walrus is donderdag uit Den Helder vertrokken. Onderzeeboten van de marine voeren regelmatig wereldwijd ongezien verkenningen uit of nemen deel aan operaties om terrorisme te bestrijden.
De Zr. Ms. Walrus heeft in NAVO-verband de taak inlichtingen te verzamelen over de Russen, aldus de bron. De onderzeeër is beter in staat in ondieper water te opereren dan de zwaardere onderzeeboten van bijvoorbeeld de Amerikanen.
De Koninklijke Marine zet regelmatig onderzeeërs in voor geheime missies. Defensie wil de missie van de Walrus in de Oostzee bevestigen noch ontkennen. „Wij doen nooit uitspraken over operaties van onze onderzeeërs”, aldus woordvoerder M. Visser vandaag. De terughoudendheid heeft te maken met de operationele veiligheid. Defensie wil alleen kwijt dat er een onderzeeboot deelneemt aan de oefening Northern Archer.
De krijgsmacht telt vier conventionele onderzeeërs. De vijftig koppige bemanning op de 2800 ton metende Zr. Ms. Walrus (68 meter lang, 8,50 meter breed) kan twintig tot veertig torpedo’s meenemen. De Walrus heeft eerder op verzoek van de Amerikanen inlichtingen verzameld over Iran.
Nederland heeft begin deze maand al vier F-16-jachtvliegtuigen naar de regio gestuurd. Vanuit Polen bewaken zij het luchtruim van de Baltische staten. De inzet van extra NAVO-troepen en -materieel in Oost-Europa heeft te maken met de hoog opgelopen spanning rond de Russische dreiging in Oekraïne.