Nathan (23) is bezig met het afronden van zijn hbo-opleiding communicatie aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Naast het doen van een afstudeeronderzoek hoort daar ook een stage bij. Bij de SGP kon hij aan de slag met twee thema’s die hem bezig houden: Israël en antisemitisme.

Wat doe je precies bij de SGP?

„Ik volg het nieuws rond Israël en antisemitisme. Het is mijn taak om inzichtelijk te maken wat er gebeurt. In de afgelopen maand waren er vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Ik heb dat bijgehouden via verschillende kranten en websites, zoals de Engelse versie van de Ha’aretz en The Jerusalem Post. Daarover breng ik dan verslag uit bij Diederik van Dijk, mijn begeleider. Hij is fractiemedewerker en heeft buitenlandse zaken in zijn pakket. Daarnaast help ik een Europees verkiezingscongres organiseren.”

Ben je veel met Israël bezig?

„Ja, er wonen veel familieleden en vrienden van mij. Als er iets gebeurt in Israël gaat ons dat echt aan. Ik heb ook een jaar in Israël gestudeerd aan een zogeheten jesjiva, een soort Joods college. Ik ben op heel veel manieren verbonden aan dat land.”

Is er tijdens je stage al een keer een Kamerdebat over Israël geweest?

„Nee. Ik hoop dat, als er tijdens mijn stage een debat over komt, het iets positiefs is. Niet omdat er iets gevaarlijks of verkeerds is gebeurd in Israël. Er is in april wel een zogeheten algemeen overleg geweest over Turkije. Omdat ik ook nieuws bijhoud over het Midden-Oosten in het algemeen kon ik goed helpen bij de voorbereidingen.”

Je noemde al het thema antisemitisme. Heb je daar persoonlijk weleens mee te maken?

„Af en toe. En ook wel meer dan vroeger. Ik heb toen ik jonger was een pet over mijn keppel gedragen, maar dat doe ik nu niet meer. Ik let wel op waar ik kom. Zo weet ik dat ik in Amsterdam niet door sommige wijken moet lopen. En ik kom liever ook niet in de buurt van voetbalsupporters. Soms krijg ik juist ook positieve reacties, dat is leuk.”

Denk je dat politiek Den Haag iets kan doen tegen antisemitisme?

„Ik denk daar wel over na, juist ook tijdens mijn stage. Het is lastig, maar het is een thema dat politici wel aan de orde zouden kunnen stellen. In het onderwijs zou je er aandacht aan kunnen besteden. En natuurlijk is het belangrijk om discriminatie en racisme aan te pakken. Maar het is wel lastig om goede manieren te vinden om dat te doen.”

Waarom heb je voor een stage bij de SGP gekozen, en niet bij een andere politieke partij?

„Alle keren dat ik de Kieswijzer invulde, kwam ik uit bij de SGP. Ook in de Joodse gemeenschap waarin ik ben opgegroeid hebben mensen affiniteit met de SGP. Bij thema’s zoals de waarde van het menselijk leven en bijzonder onderwijs zijn er heel veel raakvlakken. Ook dat de SGP alert is op antisemitisme is iets wat orthodoxe Joden echt waarderen.”

Zijn Joodse mensen vaak politiek actief?

„Ik denk niet meer dan gemiddeld. Rabbijn Lody van de Kamp is actief voor het CDA, Job Cohen is natuurlijk een oude bekende binnen de Partij van de Arbeid. In Amsterdam zijn binnen de VVD ook veel Joden actief. Maar in mijn omgeving, de modern-orthodoxen, merk ik dat mensen zich vooral thuis voelen bij rechtse of christelijke partijen. De SGP neemt het vaak op voor Israël als er in de media een eenzijdig beeld geschetst wordt. Daardoor voel ik me echt thuis bij deze partij.”