Ze wilden werken aan internationalisering. Leerlingen vaker in aanraking brengen met het Engels. En dus kregen de ongeveer 300 leerlingen van het Calvijn College in Tholen vier jaar geleden van hun docenten de opdracht een brief te schrijven. In het Engels. Over wie ze zijn, waar ze vandaan komen, over hun school. De brieven werden stuk voor stuk in dozen vol lege wijnflessen gestopt en gekurkt.

Toen brak het moment aan waarop de 300 flessen in zee geworpen moesten worden. Docent Van den Broek: „We hebben de flessen tijdens een boottocht naar Engeland in het water gegooid. Op die manier hoopten we ze een eindje de goede richting op te kunnen helpen.”

Daarna begon het grote wachten. Sommige leerlingen kregen al snel reactie terug. Van Texel bijvoorbeeld, van toeristen die de flessenpost van de leerlingen wel konden waarderen. Maar verder dan dit eiland leken de flessen niet te komen.

De opwinding over de flessenpost verstomde op het Calvijn College. De 300 leerlingen die erbij betrokken waren, gingen van school af en vergaten dat ze ooit een fles in het water geworpen hadden.

Tot vorige week. Na vier jaar wachten bleek een van de flessen te zijn aangespoeld in Duitsland. Leerlingen van een Duitse school klommen massaal in de pen om het Calvijn College een brief terug te schrijven.

„De vondst van de fles kwam precies op het goede moment”, vindt docent Van den Broek. „We zijn op het Calvijn College in Tholen steeds meer aan het internationaliseren en zoeken scholen in het buitenland waar we contact mee kunnen onderhouden.”

Hoe het verhaal van de flessenpost gaat eindigen, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Van den Broek gaat het Calvijn College volgende week contact opnemen met de Duitse school. „Misschien dat we er als docenten een kijkje gaan nemen om te zien wat de identiteit van de school is en of het tot een uitwisseling kan komen. Dat is een droom van ons.”

----

Daan Kempeneers (16), Sint Philipsland

Het is zijn fles die in Duitsland aangespoeld is. En hoewel Daan Kempeneers (16) uit Sint Philipsland nooit meer een moment aan de flessenpost heeft gedacht, vindt hij het toch wel grappig dat zijn bericht een Duitse school heeft bereikt. „Ik kreeg zaterdagavond ineens een berichtje van de directeur van het Calvijn College in Tholen dat ze mijn brief hadden gevonden. Een kopie van de brieven die de Duitse leerlingen teruggestuurd hebben, krijg ik nog per mail.”

Hij herinnert zich nog dat hij in het eerste jaar van het Calvijn College de opdracht kreeg met de hele school een brief te schrijven. „Maar wat ik erin had gezet, weet ik niet meer. Het moest over jezelf gaan en zo.” Lachend: „Het zal vast geen perfect Engels zijn geweest.”

Of hij nog iets te maken krijgt met het flessenpostverhaal? „Nee, ik heb er verder niks meer mee te maken. Ik geloof dat de school wel terug gaat schrijven.”