„Stadions stromen vol, kerken lopen leeg, Studio Sport is de nieuwe zondagsbesteding. Toeval? Of is er meer aan de hand? Is voetbal de nieuwe religie?” zo kondigt het museum de expositie aan die morgen van start gaat onder de titel ”Voetbal Halleluja!”

Museumdirecteur Spies zei gisteren dat hij voetbal niet op gelijke hoogte wil zetten met religie, maar volgens hem heeft de volkssport wel religieuze trekjes. De expositie toont „iconische voorwerpen”, zoals de sportbroek en oude voetbalschoenen van bekende voetballers, maar ook een „Maradona-altaar”, vernoemd naar een voetballer, en voodoo-poppetjes uit Togo.

Die laatste hebben te maken met occulte praktijken. Een voodoopriester in Togo, die het nationale team bijstond, probeerde met beeldjes van de tegen­standers het verloop van de wedstrijd te beïnvloeden.

Met dit voorbeeld toont het museum dat voetbal „doordrenkt is van rituelen.” De expositie laat ook zien hoezeer supporters in de sport kunnen opgaan. Zo zijn een urn en een doodskist voor overleden supporters van FC Twente tentoongesteld. Oranje uitdossingen van voetbalfans tonen „het geloof” in Oranje, dat „sinds de overwinning op het EK voetbal in 1988 in opmars is.”

Ook de rituelen van voetbalfans en de daarmee gepaard gaande rivaliteit worden belicht. Te zien is een voetbalshirt waarin de kleuren van Ajax en Feyenoord zijn verenigd, met Ajax bovenaan. „Het is een heraldische aanduiding voor de overwinning van Ajax, dat immers al vier jaar op rij kampioen van Nederland is”, stelt het museum.

De expositie, die vanaf volgend jaar door Europa reist, is onderdeel van ”De gelovige stad”, een onlineplatform rond het thema religie en geloofsbeleving in Amsterdam.