Dit jaar registreerde de politie tot deze week toe 366 moorden in de wereldstad. Vorig jaar werden er 472 mensen van het leven beroofd. Kortom: er worden nogal wat mensen omgebracht in deze miljoenenstad.

Is dit moordcijfer vergelijkbaar met bijvoorbeeld dat van Amsterdam?

In Amsterdam werden in 2011 16 mensen vermoord. Maar Amsterdam heeft ook maar 790.000 inwoners, tegenover 8 miljoen New Yorkers. Een snelle berekening laat echter zien dat in Amsterdam vorig jaar toch zeker de helft zo weinig moorden plaatsvonden als in New York dit jaar.

Toch worden er in New York vergeleken met andere Amerikaanse grote steden maar weinig moorden gepleegd, blijkt uit Amerikaanse criminaliteitsstatistieken. Ter vergelijking: in Chicago waren tot oktober dit jaar al 400 mensen vermoord volgens diverse media. En dat op een inwonertal van slechts 3 miljoen.

Als het relatief allemaal meevalt, hoe komt New York dan aan zijn criminele reputatie?

Dat meevallen is iets van de laatste jaren. In 2007 werden er voor het eerst sinds 1963 minder dan 500 moorden geregistreerd. In die tussentijd liep het er dus allemaal wat minder gesmeerd.

Ook heeft New York in het verleden behoorlijk te lijden gehad onder roemruchte straatbendes. In de 19e eeuw waren dat vooral de Ieren. In de twintigste eeuw kreeg de Italiaanse maffia er een stevige plek in het zadel, en eind van de eeuw ook de gangs.

Behoren de meeste vermoorde mensen tot de onderwereld, of is de stad voor iedereen onveilig?

Volgens criminaliteitscijfers van de New York City Police Department (NYPD) uit 2010 is meer dan de helft van de moorden drugsgerelateerd. Daarnaast is twee derde van de slachtoffers zwart, en een kleiner deel van Spaanstalige origine.

Volgens veel New Yorkers loop je in de zo genoemde Big Apple als nette burger dan ook maar bijzonder weinig kans om door geweld om het leven te komen. Natuurlijk wordt aangeraden ’s nachts niet alleen over uitgestorven straten, door lege parken en in arme wijken te lopen, maar dat geldt voor de meeste wereldsteden.