Vorig jaar ontving Halt 2922 jongeren die zich schuldig maakten aan schoolverzuim. Dat is 15 procent meer dan in 2011. Scholen en gemeenten zijn steeds scherper en alerter op spijbelaars, wat de toename van het aantal taakstraffen en leeropdrachten van jongeren bij Halt deels kan verklaren.

Een andere oorzaak voor de stijging is volgens directeur Arina Kruithof een betere samenwerking tussen Halt en alle organisaties die betrokken zijn bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. „Daarin is flink geïnvesteerd”, legt ze uit. „Daarom vind ik het ook te vroeg om te zeggen dat de jeugdcriminaliteit is toegenomen. Je kunt daar pas iets over zeggen als ook de cijfers van de politie en het Openbaar Ministerie bekend zijn.”

Vanaf 2008 was het aantal verwijzingen naar Halt flink afgenomen. In 2007 stond de teller op 23.341. In 2011 lag dat cijfer op 16.526.

Halt heeft als doel om crimineel gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen. Jongeren worden door hun straf onder meer geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Ook de ouders worden in dat proces betrokken.