Vanwaar het enthousiasme?

„Al sinds mijn jonge jaren ben ik gefascineerd door de ruimte. Ik wilde weten wat er achter de lucht zat en wat sterren waren. Toen we laatst de zolder aan het opruimen waren, ik vond een schriftje waar mijn moeder in had geschreven: „Ik wens je al het geluk op de aarde en niet op de maan.”

Meteorologie, ruimtevaart en astronomische gebeurtenissen, zoals verduisteringen, vind ik interessant. Als het internationaal ruimtestation door de lucht scheert, sta ik achter het raam te kijken. Op mijn arm heb ik zelfs een tatoeage laten zetten van een astronaut.

Het bedrijf Mars One wil Mars gaan koloniseren en zoekt daarvoor vrijwilligers. Het is voor mij een grote kans om een droom te verwezenlijken. Ik ga er helemaal voor.”

Maar je bent niet de enige.

„Klopt. Er zijn wereldwijd duizenden mensen die net zo graag willen als ik. Maar al zit ik niet bij de eerste groep, mijn beurt komt wel. Ze zijn van plan vanaf 2023 elke paar jaar mensen te sturen.”

Waarom ben jij geschikt voor zo’n missie?

„Allereerst natuurlijk vanwege mijn fascinatie voor ruimtevaart. Verder ben ik technisch aangelegd en dat is belangrijk voor de missie. Op Mars moet je alles zelf kunnen repareren en opbouwen.

Je moet het allemaal wel aankunnen. De reis alleen al duurt zeven maanden. Dan zit je in een kleine capsule. Ik ben gewend om veel achter de computer te zitten en lang in dezelfde ruimte te zijn. Dus voor mij zal de reis geen probleem zijn.”

Oké, ruimtereizen maken is een droom van je. Maar hierbij gaat het om een enkeltje.

„Precies. Daar heb ik natuurlijk veel over nagedacht. Familie en vrienden laat je helemaal achter. Je ziet hen nooit meer terug; je raakt hen eigenlijk kwijt. Niet dat ik niet om hen geef, maar ik zal er niet veel moeite mee hebben. Ik kan bij mezelf een knop omzetten.”

Je kunt echt nóóit meer terug...

„Dat geeft een vreemd gevoel, ja. De één wil muzikant worden en als een beroemdheid heel de wereld over reizen. Zo iemand ziet zijn familie nooit meer. Ik wil graag astronaut worden en naar Mars toe. Wat is dan eigenlijk het verschil? Het definitieve afscheid heb ik ervoor over.”

En wat te denken van de risico’s, zie je die niet?

„Jawel. Het begint alleen al met de raket en de lancering. Eenmaal in de ruimte moet je lichaam aanpassen aan de gewichtloosheid. Op Mars ben je bij ziekte heel afhankelijk van je teamgenoten. Je krijgt dan ook een medische training. Uiteindelijk overlijd je een keer, maar dat is op aarde niet anders. De risico’s neem ik graag voor mijn rekening.”

Vind je het niet bizar dat mensen vanaf aarde op tv meekijken?

„Ze zijn van plan er een realityshow van te maken. Maar daar geef ik niet om. Op Mars ben je er overigens zelf bij, niet alles kan zomaar gefilmd worden. Desnoods plak je wat tape op de camera. Gelukkig heb je daar ook de nodige privacy.”

Stel: je mag naar Mars. Wat gaat er door je heen als je op de trap naar de raket staat?

„Goeie vraag! Ik kan mijn emoties goed onder controle houden, maar er zal op zo’n moment een hoop adrenaline door je lijf gaan. Ik denk dat ik blij zal zijn, omdat ik mijn doel bereikt heb. Je gaat echt op weg naar je nieuwe woonplek.”

Waar gaat het je allemaal om?

„Beroemdheid? Nee, sowieso niet. Wat heb je daaraan? Het gaat me om de ervaring. Om iets unieks te doen. En ook om wat voor de mensheid te betekenen. Het is belangrijk om andere planeten te koloniseren voor als er iets misgaat met de aarde. Het is voor mij een eer om aan de kolonisatie van Mars mee te werken.”

-

Naar de rode planeet?

Hoe concreet de plannen van Mars One ook mogen zijn, de uitdagingen die overwonnen moeten worden om de rode planeet te koloniseren zijn legio. Enkele problemen:

-Het nagenoeg ontbreken van een magnetisch veld geeft veel kosmische straling: je kunt niet zomaar ‘buiten’ lopen.

-De dunne atmosfeer beschermt niet tegen uv-straling van de zon.

-Meteorieten verbranden niet, maar slaan met volle kracht op Mars in.

-Er zit weinig zuurstof in atmosfeer. Om te ademen heb je zuurstof nodig, die moet dus speciaal gemaakt worden.

-Enorme, langdurige stofstormen: mogelijke uitval van communicatie met aarde.

-Voedsel: er groeit niet vanzelf iets op Mars. Bevoorrading is geen optie. Astronauten moeten eigen groenten kweken.

----

Klik {hier voor een filmpje#http://nos.nl/video/498796-inschrijving-mars-one-van-start.html} van de NOS.

Klik {hier voor de website#http://applicants.mars-one.com/} van Mars One.

Klik {hier voor het sollicitatiefilmpje#http://applicants.mars-one.com/profile/ed3f486d-9800-4ac7-9e59-31d2638be585} van Joshua.


-

Feiten over Mars

Doorsnede: 6794 km (53 procent van de aarde).

Zwaartekracht: 0,4 keer die van de aarde.

Atmosfeer: Heel beperkt en van hele andere samenstelling: grotendeels koolstofdioxide, en juist weinig stikstof en zuurstof.

Temperatuur: op de ‘evenaar’ -87 tot +27 graden Celsius. Bij de poolstreken tot -120 graden.

Daglengte: 24 uur en 37 minuten.

Lengte jaar: 687 dagen.