Lydia (21) en Daniëlle (16) –de achternaam en woonplaats blijven geheim– hebben zojuist genoten van de barbecue, het eerste deel van het jongerenarrangement van Holland in Muziek, georganiseerd door Stichting OneDay. Nu wachten ze in de tent op de dingen die komen gaan.

Of ze met Puntuit-korting hier zijn? „Helaas, die bon kwam net te laat in de krant”, aldus het tweetal. „We hadden de kaarten al besteld. De volgende keer moet je echt sneller zijn met zo’n actie hoor.” Bij deze beloofd. Maar niet getreurd: een groot deel van de opbrengst van Stichting OneDay is dit jaar voor gehandicapte kinderen. Het geld komt dus goed terecht.

Daniëlle heeft niet zoveel met zingen. Lydia wel, ze is lid van het OneDay-koor. Maar nu zijn ze er vooral voor de ontspanning. Meer tijd om te praten is er niet, want dominee J. C. de Groot staat klaar voor zijn meditatie over het thema ”Eén Heere, één geloof?”.

Het vraagteken, daar gaat het de dominee in eerste instantie om. „Die hebben wij mensen er achter gezet. In de Bijbel staat die gelukkig niet.” Daarmee doelt hij op de verdeeldheid in de gereformeerde gezindte. „In de tijd van Paulus zeiden de mensen: „Ik ben van Paulus, ik ben van Apollos...”. Je herkent dit ongetwijfeld van onze tijd. De één is van de ‘gergem’. De ander van de ‘hhk’. Een volgende van de ‘ogg’.”

Dominee De Groot –ik ben van de PKN– houdt zijn gehoor echter de eenheid in de Heere Jezus voor. „De Bijbel is er heel duidelijk over. Er is één Heere en er is één geloof.”

Na de mediatie volgt de samenzang, waarin psalmen en liederen uit verschillende liedbundels elkaar afwisselen. Opvallend is dat het meezingen van de psalmen iedereen uitstekend afgaat. Geen haper te bespeuren, de tent staat bijna bol. Anders is het bij de liederen, waarmee het allemaal wat minder vloeiend gaat. Maar gelukkig; de solisten Lisanne Leeuwenkamp en Jacob Schenk zingen de eerste coupletten voor. Dat helpt.

Het tweetal probeert de samenzang iets extra’s te geven en daarin staan ze niet alleen. Het duo Friends hanteert panfluit en viool, Wim Magré zit achter het orgel en Mark Brandwijk bespeelt de piano. Al snel is duidelijk: dit is meer dan alleen een jongerensamenzang.

Tussen twee coupletten door neemt een blonde knul een flinke teug van zijn blikje cola. Hm, of dat bevorderlijk is voor het zingen, is maar de vraag.

Hier en daar verraadt druk gebrabbel de aanwezigheid van een kind. Grijze haren zijn er ook. Jongerensamenzang? Er zit een behoorlijk gemengd publiek. Dat wordt nog erger als het steeds harder begint te regenen. De tent werkt als een magneet op de natgeregende beursbezoekers. In korte tijd is de jongerensfeer ver te zoeken. Het komt de rust niet ten goede, maar dat hindert blijkbaar niemand. En er wordt sowieso niet minder om gezongen.

Wil je meer foto’s en video’s zien van de beurs Naar Buiten en van Holland in Muziek? Check dan het digitale magazine!