Arran kun je met recht een wonderkind noemen van het kaliber Bach of Einstein. Op 5-jarige leeftijd kreeg het Britse genie het al voor elkaar om een wiskunde-examen foutloos in te vullen, een prestatie die zelfs uitzonderlijk zou zijn voor een 18-jarige middelbare scholier.
Negen jaar later rest Arran nog één opgave. Als hij een voldoende weet te halen voor een toelatingsexamen natuurkunde, wat zeer waarschijnlijk is, mag hij in oktober beginnen met een studie wiskunde aan de Universiteit van Cambridge.
Je zou Arran de beste leerling van de klas kunnen noemen, maar dat gaat in zijn geval niet op. De inwoner van Surrey, een graafschap iets ten zuiden van Londen, heeft nog nooit een school van binnen gezien. Hij krijgt thuisonderwijs van zijn vader, een bekende econoom.
Veel jongeren weten op hun veertiende nog niet wat ze later willen worden. Voor Arran ligt dat anders, hij wil wiskundige worden. Zijn ambitie is het ontrafelen van de Riemannhypothese, een wiskundig probleem over ondeelbare getallen, waar wiskundigen zich al meer dan 150 jaar het hoofd over breken.
In het jaar 2000 loofde het Clark Mathematics Institute een prijs van 1 miljoen dollar uit voor degene die deze getallentheorie kan verklaren. Een leuke uitdaging voor het Britse wonderkind.
tekst Jan Mark ten Hove, beeld EPA