Verwacht had hij het niet, gehoopt wel, zegt een trotse Jip. „Ik had van tevoren al gezien welke veertig foto’s genomineerd waren, en daar zaten heel veel mooie tussen.”
Jips opname stak er volgens de jury toch echt bovenuit. „Een prachtig voorbeeld van de juiste plek op het juiste moment”‚ oordeelde die.”
Op Jips winnende plaat staat een slangenhalsvogel afgebeeld die een vis naar binnen slokt. Een gelukstreffer, legt Jip uit. „Ik was met mijn familie in Amerika, in Florida, en stond met een camera in mijn handen naar een alligator te kijken in het natuurgebied Everglades. De alligator ging onder water. Juist op dat moment kwam er een paar meter verderop een vogel boven water met een vis in zijn bek. Ik ben er toen naartoe gegaan om deze foto te nemen.”
Hobby
In feite had de opname net zo goed in Nederland genomen kunnen worden. Want Jip maakt al jaren foto’s. „Ik probeer er ieder weekend op uit te gaan”, zegt hij, „al lukt dat nu niet altijd omdat ik in het examenjaar van het vwo zit.”
Jips hobby ontstond toen hij op zijn dertiende een kleine camera kreeg van zijn ouders. „Daarvoor hield ik al veel van de natuur. Ik trok vaak samen met mijn opa de Oisterwijkse bossen in.”
Na een flinke tijd sparen kocht Jip rond zijn vijftiende een grote camera. Sindsdien is hij steeds beter geworden in fotograferen. Gewoon, door het zichzelf aan te leren. „Ik ga vaak met andere fotografen op pad. We leren dan van elkaar. Uiteindelijk krijg je het vooral onder de knie door het vaak te doen. En bij natuurfotografie is het ook belangrijk dat je het dier dat je wilt vastleggen leert kennen, zodat je weet welk gedrag het vertoont. Dan kun je bijvoorbeeld inschatten of je nog dichterbij kunt komen zonder het weg te jagen. Ook weet je dan bijvoorbeeld op welke moment je ergens moet zijn om de grootste kans te hebben het dier te fotograferen.”
Biologie
Het winnen van de WNF-fotowedstrijd is een mooie stimulans voor de Oisterwijker. „Nu weet ik dat andere mensen mijn foto’s ook mooi vinden, zelfs de profs uit de jury. Het is een soort erkenning en brengt mij een stapje dichter bij mijn droom om iets te gaan doen met de natuur.”
Het liefst zou Jip natuurfotograaf worden. Maar hij blijft realistisch. „Het is heel moeilijk om je brood te verdienen met natuurfotografie. Er is niet veel werk in. Je moet heel goed zijn wil je ervan kunnen leven.”
Om die reden kiest Jip ervoor om na zijn vwo-examens biologie te gaan studeren en dan van „iets met natuur” zijn beroep te maken, „zodat ik fotografie ermee kan combineren.”
Tot die tijd gaat hij lekker door met fotograferen. „En als ik nog eens een leuke fotowedstrijd zie, zoals die van National Geographic, ga ik zeker weer meedoen.”
Of hij tips heeft voor andere jongeren die graag fotograferen? „Ik zou zeggen: doe het veel. Ga eropuit, maak foto’s, wees kritisch op je beelden en doe zo meer ervaring op. Dat is de beste manier om het te leren.”