Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de vogels levende ‘opslagplaatsen’ zijn van bacteriën die geen schade berokkenen aan de duiven zelf, maar die wel kunnen leiden tot ziektes bij mensen.

Het medische vakblad BioMed Central journal Acta Veterinaria Scandinavica publiceerde over de bevindingen van een groep Spaanse wetenschappers. Zij vingen 118 stadsduiven in Madrid en onderzochten de dieren, die zich vaak ophouden op pleinen en in stadsparken, op aanwezige bacteriën.

Zeven op de tien duiven bleken de Campylobacter jejuni-bacterie met zich mee te dragen, terwijl meer dan de helft was besmet met de bacterie Chlamydophila psittaci. De eerste bacterie is één van de belangrijkste oorzaken voor acute diarree, de tweede kan na overdracht op mensen leiden tot griep en longontsteking.

De onderzoekers stellen dat Campylobacter jejuni meer gevallen van diarree veroorzaakt dan salmonella-besmettingen, die vaak worden aangemerkt als reden voor dergelijke problemen met de ontlasting. „Deze data moeten worden meegenomen bij het beheren van de duivenpopulatieâ€, zo schrijven de opstellers van het onderzoek.

tekst ANP/RTR, beeld EPA