Bij het schouwspel zijn ook vijftig stuks artillerie en 150 paarden en ruiters te zien, evenals zo'n 50.000 toeschouwers.

Dat maakten de organisatoren van stichting Waterloo 1815 maandag bekend. De belangrijke veldslag wordt eens in de vijf jaar op zeer grote schaal nagespeeld door figuranten uit onder meer België, Frankrijk, Nederland, de Verenigde Staten en zelfs Australië.

De reconstructie van 2010 markeert de 195-ste verjaardag van de slag bij Waterloo, een stad iets ten zuiden van Brussel. Bij die slag leden Napoleon en zijn 120.000 manschappen een naar later bleek doorslaggevende nederlaag tegen Britse, Nederlandse en Pruisische troepen. Napoleon werd later door de Britten verbannen naar het afgelegen eiland Sint Helena, waar hij stierf.

Onder meer de latere koning Willem II speelde een belangrijke rol bij de slag. Zijn vader Willem I bouwde daarom een hoog herdenkingsmonument met een leeuw. Dat is nog altijd een toeristische attractie.

De reconstructie door figuranten is mogelijk omdat het terrein van de veldslag nog intact is. België heeft verboden dat er huizen komen. Het bouwverbod eert de tienduizenden doden die hier vielen.

De figuranten zullen zich zaterdag 19 juni opstellen voor het publiek en gaan 20 juni het gevecht aan. Op de vrijdag ervoor is een groot vuurwerk gepland, aldus de site www.1815.be.

tekst ANP, beelden EPA