Behendig stuurt Mark Verwijs (16) zijn grijze vierwieler door de straten van Apeldoorn. Bocht door, drempeltje over, rechts voorsorteren. Mark rijdt als een volleerd automobilist in zijn Aixam 500. „Lekker comfortabel.”
Brommobielen zijn populair. Niet alleen bij mensen met een handicap, maar vooral ook onder jongeren. Bij de Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn staan elke dag vijf brommobielen op een rij. Twee grijze, een groene, een rode en een blauwe. Mark, Harmen en Robert karren er elke dag mee naar school.
Helemaal zonder gevaar is het rijden in zo’n blik op wielen niet. Dat bleek onlangs nog eens duidelijk bij een ongeluk dat twee leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal overkwam. Eén inzittende raakte ernstig gewond.
Bij ongevallen met brommobielen vielen in 2010 vier doden en pakweg dertien ziekenhuisgewonden, meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN). In 2003 waren er nog zestien doden en zeventig gewonden te betreuren. De aantallen zijn fors gedaald. De invoering van examens (theorie in 2006, praktijk in 2010) lijkt haar vruchten af te werpen.
Om de veiligheid te vergroten moeten bestuurders van een brommobiel –officieel: bromfiets met meer dan twee wielen– sinds vorig jaar examen doen. Goede zaak, zeggen Robert, Mark en Harmen. En: „Een brommer is gevaarlijker”, zegt Mark op een video op puntuit.nl. „Ik heb altijd een gordel om.”
-
Lekker gekregen
Harmen Barten
17 jaar, Uddel, 6 lyceum
Model: Aixam 400.
Afstand: Elke dag twee keer 17 kilometer, twintig minuten.
Topsnelheid: „Ongeveer 60, een beetje opgevoerd. Ik ga ’m weer terugzetten.”
Aanschafkosten: „Geen. Heb ’m van m’n broer gekregen. Nee, ik hoef ’m niet terug te geven.”
Waarom brommobiel: „Ik rijd elke dag van huis naar school en weer terug.” Achterop prijkt een zilverkleurig embleempje ”4x4”. „Lachen, hè?”
Gevaarlijk: „Nee, niet gevaarlijk. Ik voel me best veilig in dat ding. Ik heb één keer bij een alcoholcontrole moeten blazen. ’k Had niets gedronken. Ik vind dat niet kunnen, drinken én rijden.”
Onkosten: „Onderhoud en brandstof. Hij moet regelmatig een beurt hebben. Net als een auto. Ik doe dat zelf om kosten te besparen. Heel moeilijk is dat niet. Om ’m te betalen, heb ik een baantje op de afdeling reproductie van de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden in Ermelo.”
----
Niet gevaarlijk
Mark Verwijs
16 jaar, Elspeet, 5 lyceum
Model: Aixam 500-„nog wat.”
Afstand: elke dag twee keer 18 kilometer.
Topsnelheid: 71 kilometer per uur.
Aanschafkosten: Tweeduizend euro. „Hij rijdt 1 op 30 tot 35. Met een volle tank van 20 euro doe ik een week.”
Waarom brommobiel: „Prachtig werk. Voor mij komt hiermee een droom uit. Leuk als je fietsers ziet rijden in de regen. Dan rijd ik effe langzaam langs en toeter een keer.”
Gevaarlijk: „Vind ik niet. Toen ik moest afrijden, waren er gehandicapten die al drie keer waren gezakt. Als zij uiteindelijk slagen, zijn ze een gevaar op de weg. Jongens van 16 jaar weten altijd precies wat ze doen”. Maar dan: „Ik kan me voorstellen dat het mis kan gaan. Maar dat kan met een brommer of een fiets ook. Onze directeur Van Hartingsveldt zag me pas rijden en stak z’n duim op voor m’n rijgedrag. Nou...?!”
-
Botsing lantaarnpaal
Robert van de Werfhorst
16 jaar, Stroe, 5 havo
Model: Microcar Virgo III. „Met 505 cc Lambordinimotor. Nee, geen Lamborghini.”
Afstand: Elke dag twee keer 21 kilometer naar school. „En naar catechisatie.”
Topsnelheid: „Te hard. Maar niet gevaarlijk, omdat andere auto’s hierdoor minder snel achter op mij klappen. De politie voert daarom een gedoogbeleid.”
Aanschafkosten: „Vijfendertighonderd euro. Ik heb een financiering bij m’n vader. Elke dag rijdt er een vriend met me mee, voor 1 euro. Goedkoop, hè? Verzekering kost 250 euro per jaar. Er zitten net nieuwe banden op, olie verversen doe ik zelf.”
Waarom brommobiel: „Het is iets aparts. Iedereen kijkt naar je. Automobilisten willen altijd inhalen, ook al rijd je 60 kilometer per uur. Ze willen niet achter zo’n karretje blijven hangen.”
Gevaarlijk: „Natuurlijk sta je er wel eens bij stil dat je een ongeluk kunt krijgen. Vorig jaar ben ik tegen een lantaarnpaal gebotst, 200 euro schade. Sinds die tijd rijd ik voorzichtiger.”