Vind je meiden ook zulke verschrikkelijk ingewikkelde wezens? Het ene moment reageren ze zus, het andere moment weer zo. Je kunt er geen touw aan vastknopen.
Nog moeilijker wordt het bij dat ene meisje waar je een oogje op hebt. Waar je wel een keer mee zou willen praten om haar beter te leren kennen. Voelt ze wat voor je? Kijkt ze naar je? Hé, ze lacht! Was dat nu naar jou?
In het boek ”Wat jongens moeten weten over hoe meisjes denken” vind je interessante informatie over wat er in het hoofd van meisjes omgaat. Het is gebaseerd op een onderzoek onder meer dan duizend meisjes, het merendeel Amerikaanse. Er staan nogal wat eye-openers in. Dingen die je echt niet weet, die je niet eens kunt vermoeden. Zomaar een paar voorbeelden.
De meeste meisjes willen bijvoorbeeld helemaal geen stoere gozer. Wat ze belangrijk vinden, is dat je humoristisch en zorgzaam bent en dat je zelfvertrouwen hebt. Nee, ga nu niet de hele avond moppen tappen. Daar zitten ze niet op te wachten. Het is meer de juiste opmerking op het juiste moment. O ja, je moet ook gezellig en een beetje avontuurlijk zijn. Ga er maar aan staan.
Voor veel christelijke meiden speelt het geestelijke een belangrijke rol. Ze willen dat je oprecht bent in je geloof, dus geen halfslachtig soort christen. Niet dat je dan vervolgens alleen voor haar je geloof serieus moet gaan nemen, maar dat vat je wel.
Nu even niet grinniken. Wist je dat 90 procent van de meiden onzeker is over ten minste één aspect van haar lichaam of persoonlijkheid? Ja, ook dat bijzonder mooie meisje dat zich altijd zo zelfverzekerd gedraagt op school. Ze hebben negen van de tien keer twijfels over de basisvraag: „Ben ik aantrekkelijk, speciaal en lief?”
Tip uit het boek: Probeer dit probleem niet op te lossen door naar dat leuke meisje toe te gaan en te zeggen: „Ik vind je wel aantrekkelijk, speciaal en lief.” Je zou wel eens een mep kunnen krijgen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Het altijd interessante, maar o zo riskante onderwerp seksualiteit krijgt een belangrijke plaats in het boek. Niet op een platvloerse manier, wel direct. Kern van de boodschap is dat meisjes dolgraag beschermd willen worden door ‘hun’ jongen. Niet tegen andere jongens, maar tegen het ‘te ver gaan’ op het gebied van seksualiteit in hun relatie. „Wees een held, bescherm haar”, lijkt het boek je toe te roepen.
Beschermen betekent heel concreet: geen seks voor het huwelijk. De auteurs verwoorden het zo: „Alles wat we tijdens dit onderzoek van meiden zelf hebben gehoord, bevestigt al die ouderwetse principes die je in de kerk hoort.” Meisjes veranderen emotioneel na ‘de daad’, zo blijkt. Ze worden bezitterig, willen je koste wat kost vasthouden en zijn verschrikkelijk bang je te verliezen, omdat ze iets belangrijks aan je gegeven hebben.
”Wat jongens moeten weten over hoe meisjes denken” is een typisch Amerikaans boek. Het draait, ondanks de christelijke achtergrond van de auteurs, om het goed doen bij de meisjes. Dat is de kern van het verhaal. Het ademt een sfeer van kortlopende relaties, het leuk omgaan met meisjes tijdens het uitgaan.
Over een relatie die als basis dient voor het huwelijk lees je niet zo veel. Evenmin over de afhankelijkheid van God en Zijn goedkeuring over een relatie. Deze diepte had het boek absoluut meer zeggingskracht en waarde gegeven.
Maar jongens, het blijft een leuk boek waar je ook nog eens veel van opsteekt. De humoristische stijl van schrijven zorgt ervoor dat je er snel doorheen gaat. Neem het ‘diepgravende’ gesprek tussen de twee auteurs over een of andere schokkende uitkomst van het onderzoek.
Jeff: „Eric, geloof jij dit?”
Eric: „Echt niet, man. Dit kan niet waar zijn, anders ben ik mijn leven lang al een sukkel!”
Jeff: „Hmm...”
Eric: „Laten we een hamburger gaan halen.” Einde gesprek.
Wat jongens moeten weten over hoe meisjes denken, door Jeff Feldhahn en Eric Rice; uitg Barnabas, Heerenveen, 2011; ISBN 978 90 8520 178 6; 185 blz.; € 14,95.
----
Meiden, jullie komen er vandaag wel erg bekaaid vanaf. Maar wees gerust: eerder verscheen het boek ”Wat meiden moeten weten over hoe jongens denken”. Hierin duik je in het hoofd van jongens.
{Hier vind je een Puntuitartikel over dat boekje#http://www.puntuit.nl/nieuws/binnenland/in_het_hoofd_van_een_jongen_1_559857}.