De docenten kwamen met het idee om een taaldorp te maken, maar de uitvoering deden de vmbo-leerlingen zelf. Uren liepen ze te sjouwen. Ze maakten een echt dorp, van winkel tot hotel. Deze week hadden ze er hun mondeling tentamen.

Wiekert was gisteren een van de gelukkigen. „Het was leuk om een tentamen in zo'n taaldorp te doen. In het dorp liepen verschillende docenten Engels rond. Als je het hotel binnen kwam, kon je een kamer boeken aan de balie. In het Engels voerde je een gesprek, met allerlei vragen die je moest beantwoorden. Ook in het restaurant ging alles in het Engels, tot en met het betalen toe."

Tentamens afnemen in een taaldorp is dit jaar nieuw voor de Pieter Zandt. „De docenten vonden het ook leuk. Het was veel echter dan bij andere mondelingen. Heel realistisch."

Vooral het restaurant vond Wiekert leuk. Er waren een toonbank en een tafeltje te vinden. Een leraar Engels, verkleed als ober en met een schort voor, kwam op hem af en begon het gesprek.

Wiekert vertelt enthousiast over de 'Engelish Village' op zijn school. „Op deze manier is het leuk om een mondeling te hebben. Absoluut. Volgens mij vonden de anderen dat ook wel."

Hij heeft geluk dat hij juist dit jaar in de examenklas zit: de andere leerlingen doen niets met het taaldorp. Voor de uitslag van het mondeling is de examenkandidaat niet bang: „Het ging wel aardig hoor."

Na zijn examens wil Wiekert niet veel met Engels meer gaan doen, maar hij vindt het wel handig dat hij de taal heeft leren spreken. Als hij ooit nog eens naar Engeland op vakantie gaat, weet hij nu in ieder geval hoe hij een hotelkamer kan boeken.

Extra foto's van het taaldorp:

tekst Machteld Brouwer beeld Wiekert den Otter en M. Grandia