Van de Sande reageert op de vreugde die vooral in Amerika is losgebarsten na het nieuws dat de meestgezochte terrorist is gedood. „De wraakacties beginnen waarschijnlijk met aanslagen op ambassades of met bomaanslagen op westerse doelen."
Hij noemt de 'vreugdedans' in Amerika niet verstandig, maar dat is volgens hem een rationele reactie op een emotioneel tafereel. „In zo'n geval als de dood van Osama bin Laden doet het er niet toe wat verstandig is. Het is een diepliggend gevoel bij mensen om een overwinning op je tegenstander te vieren, ook al roept deze euforie weer een negatieve reactie op bij de tegenpartij."
Zeker 80 procent van de mensen heeft volgens Van de Sande nooit geleerd om in dit soort situaties verstandig te reageren en de kalmte te bewaren. „Je kunt het wel leren om je onderbuikgevoelens te beheersen. Een kenmerk van een goede opvoeding is dat je zelfcontrole hebt. Plato had het daar al over: de gewone man denkt met zijn buik en superieure mensen denken met het hoofd."
Toch is de vreugde ook Europeanen niet vreemd, stelt Van de Sande. „Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde, danste ook in Europa iedereen. Dat kon je toen ook zien als een klap in het gezicht van de Duitsers, maar zo reageren mensen nu eenmaal op een overwinning."
tekst ANP, foto EPA