„Je maakt me benieuwd”, lacht een bewoner die met zijn stoel naar buiten is gerold om „een luchtje te scheppen.” „Wat gaan jullie voor ons doen?” „We hebben een aardigheidje om te laten weten dat we ook in deze coronatijd aan jullie denken”, legt Rianne Lambregts (18) hem uit. „Wat lief”, zegt de man en hij laat het puntje van zijn sigaret oplichten. „Vinden wij ook”, reageert de studente, die stage loopt in een verpleeghuis. Later: „Je wilt niet weten hoe mensen zo’n klein gebaar kunnen waarderen.”
Amersfoortse Hoornbeeckstudenten dienstverlening en helpende schreven op hun laatste offlineschooldag dinsdag zo’n 650 kaarten voor bewoners van 8 zorginstellingen. Voor het reformatorische Elim in Barneveld, en ook voor de vaak seculiere bewoners van De Lichtenberg, tegenover de school. Voor iedereen hebben de christelijke studenten dezelfde kerstboodschap.
Docent Tom Valkenburg sjouwt de grootste doos met verrassingstasjes het verpleeghuis in. Op de bovenste etage van het Hoornbeeck had hij zijn hulp aangeboden toen hij zag hoe de studente die de doos vervoerde op haar benen wankelde. „Zal ik ’m aanpakken, voordat de kerststollen door het trappenhuis vliegen”, had hij gevraagd. Daar hoefde ze, tot opluchting van hun leraar, niet lang over na te denken.
Alle bewoners van De Ligtenberg krijgen dezelfde kaart van het Hoornbeeck. Op de voorkant staat een Bijbeltekst, Johannes 3:17: „Want God heeft Zijn Zoon niet gezonden in de wereld opdat Hij de wereld veroordelen zou, maar opdat de wereld door Hem zou behouden worden.” Achterop schreven de studenten hun boodschappen. „Gods zegen toegewenst op het kerstfeest en een voorspoedig 2021”, zegt Henriëtte. „Goede kerstdagen en de beste wensen voor 2021”, schreef Gerrianne. Marilyn tekende een hartje, vergezeld van de tekst „Gods zegen met het kerstfeest.”
Codieke Gerritsen (16) uit Lunteren stopt een deel van de 500 handgeschreven kaarten in tasjes. „Ik heb het niet bedacht.” Ze denkt ook niet dat ze veel leert van deze actie. „Dit kan iedereen.” Maar ze is blij met wat ze kan doen. „Oude mensen krijgen maar weinig bezoek. Ze zullen wel blij zijn dat school aan hen denkt”, zegt ze terwijl ze de kartonnen tas openhoudt voor Miranda van Reenen (17) uit Ede. Die stopt een ministol bij de kaart in de tas.
De twee worden net als hun medestudenten de komende weken niet meer op school verwacht. Stages van de mbo-2-leerlingen in de kinderopvang zijn onderbroken. Dus wachten na de kerstvakantie digitale lessen. Miranda en Codieke gaan liever naar school. „Daar heb je veel meer je hoofd erbij”, ervaart Miranda. „Thuis krijg je veel minder les en veel meer opdrachten.” Digitaal onderwijs werkt niet voor hen, vinden ze allebei. Daarom kijken ze extra uit naar de kerstvakantie.