Zelf heb ik in Nijmegen met veel (aankomende) studenten gesproken over de langstudeerboete en het sociaal leenstelsel. De meeste studenten wilden én geen langstudeerboete én geen sociaal leenstelsel. Dat is logisch, zo is het voor henzelf het goedkoopst. Maar neem je dan wel verantwoordelijkheid? Durf je de crisis dan wel onder ogen te zien?
Bij deze studenten vroeg ik even door wat zij beter zouden vinden: een sociaal leenstelsel zoals de meeste partijen willen of de langstudeerboete zoals alleen de ChristenUnie wil. Veel studenten - die juist bij de kraampjes van andere politieke partijen vandaan kwamen lopen - bleken liever de langstudeerboete te hebben dan het sociaal leenstelsel. Want dat is én voordeliger én eigenlijk ook rechtvaardiger. Je mag een uitloop hebben die de helft van je studie duurt. Bij een vierjarige studie komt dat neer op zes jaar studeren. Vergelijk dat met je middelbare school. Als je HAVO doet zou je pas na 7,5 jaar een boete krijgen! Dan is een boete, of eigenlijk een inhouding van de subsidie, toch wel terecht?
Bovendien mag je van studenten echt wel verwachten dat ze een studie zonder veel vertraging kunnen afronden. Door de twee jaren uitloop toe te staan geeft de overheid al ruimte aan studenten om wat vertraging op te lopen. Vertraging door bijvoorbeeld actief te zijn in een studentenvereniging of sportvereniging.
Ook kwamen studenten met vragen over bijvoorbeeld duurzaamheid, maar daarover zal Sander volgende week een blog schrijven. Behalve bij deze introductiedagen heeft PerspectieF ook op andere markten gestaan. Volg PerspectieF op twitter en facebook om op de hoogte te blijven.