-
Winnende inzendingen met het uitgebreide juryoordeel
-
Tweede prijs
Juan Arends uit Puttershoek, Sander Vat uit ’s-Gravendeel en Ricardo Boom uit Puttershoek (inzending 34) krijgen per persoon twee vrijkaarten voor het Continium en een dvd, bijvoorbeeld ”De grootste uitvindingen uit de oudheid met Terry Jones” van Discovery Channel.
Jurylid Harrie Schlechtriem: „De reuzensteden die we op futuristische tekeningen zien zijn in deze inzending taboe. Woonheuvels in trappiramidevorm met op de daken tuinen, van buitenaf een groene oase met erbinnen in alle voorzieningen die voor een woongemeenschap noodzakelijk zijn. Vliegverkeer is vervangen door de Globe Town Bus, een zwevende trein in ondergrondse vacuümbuizen zonder rol- en luchtweerstand. Leefbaarheid binnen de stad van de toekomst is hier duidelijk een speerpunt. Prima ideeën op een heldere manier beschreven, laat het jaar 2001 maar komen.”
Jurylid Johan de Wilde: „NL in 2100, een natuurgebied voor 160 miljoen inwoners. Eén grote stad met alleen flats wordt afgewezen. De toekomst ligt onder de grond. Dat is energiebesparend en je houdt mogelijkheden voor de natuur. Leuk om Antwerps station als inspiratiebron te gebruiken.”
Jurylid Gabriël Bergman: „Wellicht is het ondergronds bouwen inderdaad een voor de hand liggende oplossing voor veel problemen in de toekomst. Vooral thema’s als sociaal, duurzaamheid en veiligheid worden mooi uitgewerkt.
Jurylid Michiel Kerpel: „Inspirerende ideeën. De jongelui zijn deze wedstrijd duidelijk vanuit eigen initiatief ingegaan. Maar ze laten zien dat je nooit te oud hoeft te zijn om met Lego bezig te zijn.”
-
Vierde prijs
Voor Arnold Hubach uit Veenendaal (inzending 40). Hij ontvangt twee vrijkaarten voor het Continium.
Jurylid Harrie Schlechtriem: „Robots, hightech, futuristische gebouwen? Neehoor, in de City of Future zijn woonwijken gebouwd rondom groene oases. Een systeem dat goed doordacht is en waarbij bijvoorbeeld via eenvoudige technieken regenwater omgezet wordt in drinkwater, de zweefmobiel doet zijn intrede en eten doen we gezellig in het wijkrestaurant waar de foodmachine je bestelde eten serveert. De SketchUp ontwerpen geven een duidelijke beeld van de ideeën.”
Jurylid Johan de Wilde: „Een prachtige SketchUp-tekening van de stad over 50 jaar. Mooi uitgewerkt met eigen visie op de toekomst. Bewust is gekozen om het uiterlijk niet zozeer te veranderen, maar vooral de dingen die ervoor zorgen dat het leven anders wordt. Het gaat er om dat problemen, die zich voordoen opgelost worden. Belangrijk is om het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken, want er schijnt toch nog steeds erg veel stress te zijn. Opmerkelijk dat gezocht is naar gemakkelijke voedselbereiding en transport (snelle liften), maar ook naar milieubewuste oplossingen met veel groen. Nog steeds heeft de mens veel groen nodig om gezond te leven!”
Jurylid Gabriël Bergman: „Een haast intieme samenleving. Mooie mix tussen aandacht voor de sociale en maatschappelijke aspecten versus technologische oplossingen die een dergelijke, bijna autarkische samenleving nodig heeft.”
Jurylid Michiel Kerpel: „Mooie uitwerking van een wijk in de Stad van de Toekomst. Op verschillende thema’s is gelet. Gemaakt in Google SketchUp met oog voor detail: er hangt zelfs een complete menukaart in de woningen.”
-
Publieksprijs
Via puntuit.nl brachten honderden jongeren hun stem uit op de ideeën voor de toekomstige stad. Twee inzendingen bleken verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk komt de eer van de publieksprijs aan beide ideeën toe. De stemmenaantallen liggen namelijk zo dicht bij elkaar, dat er gezien mogelijke dubbelstemmen geen winnaar is aan te wijzen. Dus strijken de inzendingen van Juan Arends en anderen (inzending 34 met 96 stemmen) en van onder anderen Benjamin Knulst uit Nunspeet (inzending 35 met 90 stemmen) samen met de eer.
-
Klik hieronder voor de winnende inzendingen (soms in meerdere documenten).
-
Algemeen oordeel jury
De vier juryleden (zie kader) genoten de afgelopen weken stuk voor stuk van het doornemen van de inzendingen. Gabriël Bergmans: „Met veel plezier heb ik naar alle ideeën, beelden en oplossingen gekeken. Ik krijg hier enorm veel energie van.”
Harrie Schlechtriem: „De ideeën waren zeer gevarieerd: van onderwatersteden tot vliegende auto’s, van zelfvoorzienende huizen op energiegebied tot een breinpet die je opzet en die huiswerk voor je maakt. Uitgaande van de regels waaraan de werkstukken moesten voldoen, kunnen we zeggen dat er kwalitatief goede inzendingen bij waren die nu nog toekomst zijn, maar die misschien binnenkort al zeer realistisch kunnen blijken!”
Johan de Wilde: „Hoewel het niet altijd werd verwoord, proefde ik in veel inzendingen de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een leefbare samenleving in de toekomst. Belangrijk dat leerlingen daar al jong mee bezig zijn! Dat is tenslotte ook een Bijbelse opdracht: om als een goede rentmeester de aarde te bebouwen en te bewaren.”
Gabriël: „Ik heb grote bewondering, niet alleen voor de prijswinnaars, maar voor alle inzenders. Door de prijzen uit te reiken, doen we alle andere inzendingen eigenlijk tekort.”
De eerste prijs gaat naar...
Na het toekennen van punten door de juryleden kwam er één inzending duidelijk bovendrijven. De hoogste score bedroeg namelijk 33 punten; dat waren er 19 meer dan de eerste achtervolger. De andere prijswinnaars ontliepen elkaar overigens maximaal slechts 3 punten. De eerste prijs is voor Reinier van Dort, Tommy Rook, Gerjon Marcus, Robert van Dalfsen en Sander Teune uit de 2 havo-/vwo-klas van de Pieter Zandt scholengemeenschap, locatie IJsselmuiden.
Gabriël: „Groot respect voor hun inzet. Zowat alle facetten van de samenleving komen aan bod en worden op een creatieve manier en met vooral een technologisch oog bekeken.” Johan: „Verrassend zijn de technische principes die ingezet worden: de elektrische ionenauto die kan vliegen en het eveneens elektrische ionenvliegtuig zonder CO2-uitstoot. Een prachtig staaltje van creatief en verantwoord nadenken over de toekomst.” Harrie: „Hedendaagse problemen op het gebied van wonen, mobiliteit en milieu zijn met realistische ideeën opgelost in de stad van de toekomst. Duurzaamheid is daarbij een sleutelbegrip. Een realistische kijk op de toekomst!”
Verrassing
De winnaars van de eerste prijs reageerden verrast. Met enthousiasme zijn ze de afgelopen tijd bezig geweest met de ontwerpwedstrijd. Robert: „Toen ik hoorde over de wedstrijd, dacht ik direct: Dit is iets voor mij.” Reinier: „Wij hadden eerst bedacht wat er allemaal moest veranderen in de stad van de toekomst. Toen zijn we een stad gaan bouwen in onder andere Google SketchUp.” Gerjon: „Doordat wij bezig zijn geweest met duurzaamheid in de stad, werden we ons bewust van de mogelijkheden die er zijn. Soms zijn die oplossingen voor de hand liggend, bijvoorbeeld: meer ramen in een gebouw, waardoor het beter wordt verwarmd.” Sander: „Zelf had ik nooit gedacht dat wij zouden winnen, vooral toen ik zag hoeveel andere goede inzendingen er waren.”
De vijf winnaars reizen vrijdag met hun docent en begeleider Jasper Smelt naar het Continium, Discovery Centrum in Kerkrade. Later meer daarover op Puntuit. Tommy: „Ik heb zin om ernaartoe te gaan.”