Tja. Daar sta je dan met je pen. Aan waardevolle artikelen geen gebrek in deze straat. Chic de friemel zo ver het oog reikt. Maar op dit moment bevindt al dat waardevols zich nog aan de verkeerde kant van de etalageruiten – erachter dus.

Hoe krijg je de leveranciers van de upper ten zo ver dat ze een duur artikel ruilen voor een plastic, merkloos flutpennetje? Er staat een mooi RD-logo op, dat wel. Van zo’n pen is er in Amsterdam geen tweede. Dit is een waar collector’s item, speciaal geïmporteerd uit de biblebelt.

Op de stoep struikel je over de retroscooters. Audi’s, BMW’s en Mini’s bevolken de parkeervakken. Ik passeer winkels van merken zoals Emporio Armani, Gucci, Chanel, Louis Vuitton en Valentino. Sommige hebben een portier. Iets zegt mij dat ik in de allerchicste zaken weinig kans maak. Brutalen hebben de halve wereld, maar soms moet je reëel zijn.

Hoogheid

Op een bankje in een zijstraat denk ik na over de beste tactiek. Een journalist die zich inzet voor een goed doel, dat vraagt om enige uitleg. De RD-slogan ”bewogen en betrokken” zal hier niet bekend zijn. Een fietser nadert. Uiteraard rijdt de man op een hippe transportfiets. Strak in het pak, één hand aan het stuur, druk telefonerend. Het is een prins.

Nee, geen namen. Ik wil het niet aan de stok krijgen met de Rijksvoorlichtingsdienst. De Hoogheid verdwijnt om de hoek van de straat. Die kant moet ik toevallig ook op. Zou de prins iets willen geven in ruil voor de RD-pen? Ik geloof dat hij het hart op de goede plaats heeft. En bovendien: adeldom verplicht.

Ik heb succes, hoewel niet bij de prins. Die loopt het gadget mis. Ik ruil de pen bij de winkel van het luxe modemerk Profuomo, aan het begin van de P.C. Hooftstraat. De welwillende shopmanager biedt mij een stropdas aan. Dat wil zeggen: een ministropdas annex sleutelhanger. Verkoopster Moniek ziet de actie helemaal zitten. „Ik hoop dat je aan het eind iets waardevols hebt. Dat moet lukken, want iedereen vindt die sleutelhanger superleuk.”

Chique sokken

Aangemoedigd door dit succes stap ik naar binnen bij de volgende zaak. Een souvenirwinkel, volgestouwd met prullaria. Hier krijg ik nul op het rekest. Idem dito bij damesmodezaak Gimmicks. Halverwege mijn wervende praatje onderbreekt de verkoopster mij al. „Daar doen wij niet aan mee, dat weet ik.” Een welgemeend „sorry” is alles wat ik hier gratis kan krijgen.

Dit leuren langs de deuren is niets voor mij. Maar het is voor een goede zaak: hulpverlening aan de slachtoffers van de hongersnood in Afrika. „Een mooi initiatief”, vindt de verkoper van modewinkel Hartman & Hartman. „Goed dat er aandacht voor is. Wij worden hier geconfronteerd met het andere uiterste.” Ik mag de ministropdas ruilen voor chique sokken van het merk Doré Doré. Winkelwaarde: 15 euro. Als het zo doorgaat, zal deze ruilactie veel geld opleveren.

Maar hier eindigt het succes in de P. C. Hooftstraat. Bij de ene na de andere zaak wordt mijn verzoek afgewezen. De verkoopster van Lacoste: „We kunnen u helaas niet van dienst zijn.” Bij IKKS, McGregor, Zadig & Voltaire en Tumi is het hetzelfde liedje. „Tumi geeft niets, zelfs niet aan klanten. Het spijt me.” Het klinkt oprecht.

Redders in nood

Ik werp een blik in de etalage van Dr. Adams. Arie Boomsma staart me aan. Deze keer is het niet de echte. De beeltenis van Boomsma wordt ingezet door het prijzige schoenenmerk Blackstone. Zelfs veters zijn hier nog te waardevol om te ruilen. Ik geef het op.

Het is eind van de middag. Ik laat de luxe achter mij en loop richting het station, via de Jordaan. Evangelisatiepost Bij Simon de Looijer is nog net open. Evangelist Krijgsman en de vrijwilligers Van der Hoek en Van Lenen tonen zich redders in nood. De sokken zijn te groot voor hen, maar ze doen graag mee aan de actie. Met de sokken én twee exemplaren van Krijgsmans boek ”Zaaien in de Jordaan” verlaat ik Amsterdam. Toch best een rijke oogst.

----

RD-pen

De ruilcompetitie. Vier redacteuren gaan de uitdaging aan. Wie van hen ruilt een RD-pen tegen het waardevolste voorwerp? De geruilde spullen zullen worden geveild. De opbrengst gaat naar de gezamenlijke noodhulpactie Oost-Afrika van Woord en Daad, ZOA-Vluchtelingenzorg, Red een Kind en Dorcas.