Als je ziet waar het in de media over gaat, denk je dat de pandaberen op dit moment een van de belangrijkste issues zijn. Je denkt dat er verder niets aan de hand is in China. Wat zijn ze aardig om twee schattige beertjes in bruikleen te doen.
Maar hoe vreemd loopt het met aandacht van de media. Op Chinese bodem zijn 336 miljoen abortussen uitgevoerd. Een gedeelte hiervan op basis van geslacht. In Nederland is dit tegen de grondwet, waar in artikel 1 te vinden is dat je niet gediscrimineerd mag worden op basis van geslacht.
Gendercide
Politieke partijen vinden dit ontzettend belangrijk en zijn bijvoorbeeld blij met de uitspraak van de Hoge Raad tegen de SGP. De partij mag vrouwen niet meer weigeren omdat ze vrouw zijn. Dezelfde mensen die dit zo ontzettend belangrijk vinden zijn een stuk stiller als het gaat over de zogenaamde gendercide (Het aborteren op basis van geslacht).
Toen er vanuit Nederland een handelsdelegatie naar China vertrok vroegen de christelijke partijen aan staatsecretaris Van Rijn om de gendercide aan te kaarten. Vreemd genoeg werd deze vraag niet gesteld door de andere partijen die discriminatie eerder zo ontzettend belangrijk vonden. Vorig jaar stelde SGP-senator Van Dijk dit onderwerp ook aan de orde en in 2012 diende Van der Staaij een motie in over dit onderwerp. Die werd gesteund door de hele Tweede Kamer.
Spagaat
Ander partijen zijn het wel met de SGP eens, maar beginnen er zelf niet over. Dat is ook niet zo bijzonder als je bedenkt dat de partijen op dit onderwerp in een bijzondere spagaat zitten. Zij vinden wel dat je een ongeboren kind mag aborteren, maar niet als dat gebeurt op grond van geslacht. Wie kan dat uitleggen?