„Vluchteling zeker helpen”
Hoe denkt Adriaan Nieuwenhuize (17) uit Yerseke over het vluchtelingenprobleem, de terreurdreiging en de toekomst van christenen? Panellid Jonathan Maarsman wil het van hem weten terwijl hij met de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) op Koers-vakantie is in Italië.
„Als het noodzakelijk is, moeten vluchtelingen zeker worden geholpen”, meent Adriaan. „Wel vind ik dat een vluchteling bij een overtreding van de wet gelijk kan vertrekken.” En als er een asielzoekerscentrum bij hem in de straat komt? „Ik ben bang dat er dan veel problemen zullen ontstaan doordat de cultuur van niet-westerlingen niet bij die van ons past.”
„Wat doet de terreurdreiging in Europa met jou? En denk je dat terreur ook jou kan treffen?” wil Jonathan verder nog weten. Adriaan antwoordt diplomatiek: „Het gevaar komt snel dichterbij en de kans is groot dat ook wij ermee te maken krijgen.”
Voor christelijk Nederland ziet de Zeeuw de toekomst somber in. Hij vreest dat kerken en christelijke scholen in de toekomst niet meer door de overheid zullen worden gefinancierd.
„Nederlanders zijn een beetje afstandelijk”
Wat hij van Nederlanders vindt? „Ze zijn aardig, maar wel een beetje afstandelijk.” Kim Ulig (17) uit het Duitse Bendorf kent Nederlanders vooral als toeristen die het vakantiehuis van zijn oma huren, vertelt hij aan panellidtoerist Hanno de Vries.
Na de vakantie gaat Kim naar 6 vwo in het dorp in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Hij voetbalt, al veertien jaar lang. Verder speelt hij trompet in het orkest van de muziekvereniging. „Ik vind muziek erg leuk.” Naar de kerk gaat Kim niet meer. Wel heeft hij in de Rooms-Katholieke Kerk belijdenis gedaan.
Ondanks de aanslagen in onder andere München en Ansbach is Kim niet echt bang voor aanslagen in zijn omgeving. „Bendorf is een klein dorpje, en daarom verwacht ik niet dat er hier zo snel een aanslag zal worden gepleegd. Ik was pas in Keulen. In zo’n grote stad houd je wél in je achterhoofd dat er iets kan gebeuren.”
„Drenthe geen achtergebleven gebied”
Een eigen bedrijfje starten, de 17- jarige Amber Bouwmeester (17) uit het Drentse Elim weet er alles van. Samen met haar moeder houdt ze een kleding- en sieradenkraam onder de naam 4Ladies draaiend, vertelt ze aan panellid Anne-Geer Kluit. De twee ontmoeten elkaar op vakantie in Drenthe.
„Ik ben in april vorig jaar gestart. In de weekenden en in de vakanties verkopen we dingen op de markt.” Ondanks het feit dat 4Ladies pas een paar maanden bestaat, draait de zaak al heel goed, krijgt Anne-Geer te horen.
Dat Amber een passie heeft voor fashion en alles wat daarbij komt kijken, blijkt ook uit haar studiekeuze. Ze doet de mbo-opleiding business school fashion op het Alfa-college in Hoogeveen. Naast het runnen van haar eigen kraam is de Drentse ook actief met voetbal, dingen met vriendinnen doen en paardrijden.
Op de vraag wat ze ervan vindt om in Drenthe te leven, antwoordt ze: „Het is mooi om er te wonen. Het is rustig en groen en er is veel ruimte.” En over de Drentenaren: „Ik vind de mensen altijd wel vrolijk. Als je hen groet, zeggen ze meestal wat terug.” Drenthe wordt vaak gezien als achtergebleven gebied. Vindt Amber dat ook? Lachend: „Nee, eigenlijk niet. Ik red me wel.”