Vlak voor het debat begint, krijgen de teams van één van de juryleden, de heer D. van Dijk, Eerste Kamerlid voor de SGP, nog een nuttige tip: “De helft van een debat is goed luisteren naar wat de ander zegt, en daarop inspelen.”

Nadat de meeste magen goed gevuld zijn met koffie, thee en broodjes kan het debat, de strijd om de wisselbeker, eindelijk beginnen. De meeste stellingen in de challenge zijn verzonnen door de docenten van het Hoornbeeck College zelf. De eerste stelling luidt: "Er moet statiegeld komen op blikjes frisdrank en bier". Er wordt er hevig gedebateerd. Hoge percentages vliegen over tafel. Alles voor het recyclen van de blikjes. 

"Bomen kun je opnieuw inzaaien, grondstoffen niet."

Dan komt de schoolboekenkwestie op tafel: "Het mbo-onderwijs moet volledig digitaal worden", luidt de stelling. Vanuit team Gouda komt de opmerking "met elke boom die we kappen, eten we een stukje van de aardbol". Team Kampen reageert gevat: "Bomen kun je opnieuw inzaaien, grondstoffen niet."

In de derde ronde gaat het over kledingwinkels. "Kleding kopen bij winkels als Zara is onverantwoord". Amersfoort is fel tegen. Maar dan komt er uit Rotterdam een rake opmerking: "Wat voor kleding hebben jullie zelf aan? Jullie doen er zelf keihard aan mee." Die zit.

Ook als de stelling "Elke gemeente moet minimaal 10 windmolens plaatsen" aan de orde komt, wordt er stevig gedebatteerd. "Ik geef het toe, ik woon in een gat. Wil je daar ook nog 10 windmolens plaatsen?" vraagt debater Lydia verontwaardigd.

"Wat wordt er op een hoog niveau gedebatteerd, ik ben er onder de indruk!"

Na de eerste drie voorrondes worden de debaters toegesproken door meneer Van Dijk. "Wat wordt er op een hoog niveau gedebatteerd, ik ben er onder de indruk!" complimenteert hij de debaters. Als tip geeft hij mee: "Gebruik meer humor, en wees persoonlijk. Jullie kennen vast Churchill wel. Hij zat eens in een debat met een vrouw waar hij het totaal niet mee eens was. De vrouw zei:Als ik uw vrouw was, deed gif in uw koffie! Churchill antwoordde: En ik dronk het nog op ook!"

Na ronde 6 wordt het pas echt spannend, vier van de zes groepen zullen afvallen. Het wordt heel stil. "We hebben het heel moeilijk gehad, maar we zijn eruit. De groepen die afvallen, zijn Rotterdam, Apeldoorn, Goes en Kampen. Het applaus wat dan te horen is voor deze vier teams, is oorverdovend. Zou de poster van Amersfoort dan toch waar zijn? "Ga er maar mee akkoord, de beker gaat naar A'foort!"

"Ik ben echt heel zenuwachtig, ze doen het allebei zo goed!"

"Eten van insecten is een duurzaam alternatief voor vlees", is de laatste stelling voor vandaag. De laatste ronde zal uitwijzen wie met lege handen en wie met de beker naar huis gaat. Amersfoort is tegen, Gouda voor. Tijdens het debat zegt een supporter van Amersfoort tegen degene die naast haar zit: "Ik ben echt heel zenuwachtig, ze doen het allebei zo goed!"

"Nu alleen nog maar genieten!"

De jury is eruit. "Het is voor Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij maar goed dat jullie nog jong zijn, anders zaten zij nu vast en zeker in de WW." Van Dijk voert de spanning nog een beetje op door bewust een lange stilte te laten vallen. "De wisselbeker gaat dit jaar naar Amersfoort!" Het grote applaus en gejoel dat daarna volgt doet sommige andere debaters hun vingers in hun oren stoppen. Dan poseert de winnende groep voor een foto, met hun poster. "Nu alleen nog maar genieten!" aldus één van de winnende debaters.


Mariska Kaan, de schrijfster van dit artikel, is panellid van Puntuit en zit op het Hoornbeeck College in Goes.