Iedereen is anders. Stel je voor dat je door een drukke winkelstraat loopt. Je ziet veel mensen. De ene draagt een rode jas, de andere een blauwe en nog een andere heeft gewoon een spijkerjasje aan. Al deze mensen denken verschillend. De verschillen in denken zie je terugkomen in de geschiedenis. Er zijn zoveel opvattingen over alle aspecten van het leven dat je door de bomen het bos haast niet meer kunt zien.
De cruciale vraag is dan: Wat is waarheid? Is er eenheid in deze verscheidenheid? Is er ergens een eiland waar we veilig zijn, of is het ons lot dat we als drenkeling in de zee moeten blijven dobberen, wanhopig op zoek naar een plankje hout? Het klinkt als een zwaar, uitzichtloos lot. Verdrinken in de zee van verschillen, omdat we de waarheid niet vinden.
Toch is het ‘lot’ helemaal niet zo zwaar! Bekijk het praktisch: als alle opvattingen hetzelfde waren, hoe saai zou dat zijn! Hiernaast moeten we het misschien eens zijn met Pascal die zegt: ‘Via de eenheid van tegenstellingen kunnen we tot de waarheid reiken’. Verschillende opvattingen verschillen van elkaar en vormen dus tegenstellingen. Met deze uitspraak lijkt het eiland in zicht.