De opdracht? Een week géén internet op je telefoon gebruiken en géén socialemedia-accounts checken. Sms’en en bellen mag wel. Zonder WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat en zonder handige apps zoals een reisplanner, moesten de meiden zich vorige week zien te redden. Tja, wat doe je dán met je tijd?
Om hen een beetje op weg te helpen stelde de website opwaarderen.nl een zogenoemde ”detoxbox” ter beschikking. De spullen in deze doos –zoals taartmix, een maskertje en snoepjes– moesten de meiden helpen hun telefoon aan de kant te leggen.
„Ik gebruikte een week geen Google Maps”
"Zonder wifi of 3G thuiskomen is –voor iemand met het richtingsgevoel van een eend– niet eenvoudig."
Laura: „Gezellig kletsend met wat studiegenoten ben ik op weg naar de uitgang van school als de realiteit mij plotseling overvalt. Zonder wifi of 3G thuiskomen is –voor iemand met het richtingsgevoel van een eend– niet eenvoudig. Ik vraag of iemand even op 9292 kan kijken, zodat ik mijn reis kan plannen. Na ietwat vreemde blikken is dit geen probleem.
Ik maakte echter meer gênante situaties mee deze week. Met een briefje in de bus zitten met daarop wanneer je waar moet overstappen –in de vurige hoop dat je geen vertraging zult hebben– terwijl een vrouw van middelbare leeftijd tegenover je gewoon even haar telefoon checkt, is daar één van.
Fijn hierin is de steun van familie en vrienden, die je „niet uitlachen maar toelachen” als je vertelt dat je het een week zonder Google Maps en 9292 moet stellen. Het scheelt dat ik, zoals m’n moeder het zou zeggen, niet zo’n mobielmens ben, maar praktisch zonder telefoon leven is moeilijker dan je denkt.
Er zijn zo veel kleine dingen die je normaal gesproken even opzoekt op je mobiel. Bovendien merk je dat je dingen mist, bijvoorbeeld in groepsgesprekken. Het werd helemaal ingewikkeld toen ik met één iemand uit een groeps-app sms’te, terwijl die het vervolgens weer in de groeps-app communiceerde.
"Wat mij echter het meest verbaasde was de veelvoudig gemaakte opmerking dat mensen respect voor me hadden."
Wat mij echter het meest verbaasde was de veelvoudig gemaakte opmerking dat mensen respect voor me hadden. Respect voor het een week lang niet gebruiken van internet en sociale media op mijn telefoon. Als dát geen stof tot nadenken geeft...”
„Ik heb de hele Duiventilserie gelezen”
"Dan maar mailen, bedacht ik. Dat werkte gelukkig ook prima."
Carina: „Ik dacht: dat wordt een lekker rustig weekje, zo zonder sociale media en internet op mijn telefoon. Dat was het zeker. Maar het was soms ook lastig, zoals met huiswerk. Ik maak een werkstuk met twee klasgenoten, waarvoor we moesten overleggen. Appen mocht ik niet, en we waren niet op school vanwege een stageweek. Dan maar mailen, bedacht ik. Dat werkte gelukkig ook prima.
Ik kwam erachter dat je vaker met je telefoon bezig bent dan je denkt. Pas na vierenhalve dag was mijn batterij leeg, terwijl ik mijn telefoon anders na één of twee dagen alweer moet opladen.
Af en toe kreeg ik wel de neiging om op mijn mobiel te kijken, bijvoorbeeld als ik na een lange dag thuiskwam. Ook tussendoor, als ik even ergens op moest wachten, wilde ik vaak Instagram checken. Misschien heeft iemand wel iets gepost.
"Bellen was de handigste manier. Ook gezellig."
’s Avonds na het eten met mijn vriendinnen appen, zat er ook niet in. Als ik hen wilde spreken, was bellen de handigste manier. Ook gezellig.
Je houdt veel tijd over als je sociale media een week links laat liggen. Wat ik met die tijd heb gedaan? Hobbyen natuurlijk. Ik heb heel wat afgelezen –de hele Duiventilserie!– en veel orgel gespeeld.
Al heb ik de detoxbox niet kunnen gebruiken omdat er bij de post waarschijnlijk iets is misgegaan, heb ik de week toch zonder kleerscheuren doorstaan. Sterker nog: ik zou het iedereen aanraden, het is heerlijk rustig.”