Voor de Urkers betekent dat een gevecht tegen de windmolens, maar het grootste windmolenpark van Nederland lijkt er toch te komen. Urk mag gaan genieten van het uitzicht. Maar hoe rendabel zijn die duurzame molens?
In een helder moment stelde premier Rutte dat windmolens op subsidie draaien. Met andere woorden: molens kosten meer dan ze opbrengen. Dat past natuurlijk niet in de bezuinigingen die Rutte wil doorvoeren. Windmolens zijn zo gemaakt dat ze met alle winden kunnen meedraaien als dat nodig is. Maar wind is een natuurproduct. Levering is dan ook niet altijd verzekerd. Met windstilte heb je er dus niets aan. In zulke gevallen springen er gascentrales bij. En bij duurzaam denk ik als leek nou niet direct aan gas.
Tegenwoordig moet alles duurzaam zijn. De Urker vissers weten er alles van. Door alle visquota werden de vissers al gedwongen zich toe te leggen op de botvangst. Het lijkt me een goed idee om die vissers een baan in de molenbranche te geven. Daarmee geef je de werkgelegenheid een mooie impuls.
Maar het kan nog beter. In Kinderdijk is het ze gelukt werelderfgoed te maken van molens. Dat moesten ze in Urk ook maar eens proberen. Met wat denkwerk moet het lukken die molens rendabel te maken. Het grootste windmolenpark van Nederland is dus allerminst uitzichtloos te noemen.
Bart van der Tang, 17 februari 2011
beeld ANP