Regelmatig kom ik in aanraking met twee kwaden en moet ik een keuze maken. Wiskundeopgaven of Franse grammatica? De vaat doen of stofzuigen? Vroeg naar bed en een laag cijfer voor mijn toets riskeren of toch tot in de nachtelijke uurtjes doorgaan?

Het hele leven bestaat uit keuzes maken. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de mens ongelukkiger werd toen de keuzevrijheid binnen de samenleving toenam. De ontwikkelingspsychologie leert ons dat een mens slechts een beperkt aantal keuzes tegelijk aankan. Overschrijding van het maximum geeft keuzestress, een woord dat in de eerste eeuw voor Christus nog niet bekend was. De meerkeuzemaatschappij verplicht de mens ertoe dag in dag uit te kiezen. Bovendien is het maken van een verkeerde keuze helemaal je eigen schuld. De plicht tot het maken van keuzes en de verantwoordelijkheid voor het eigen falen zijn toegenomen. En daar worden we niet blijer van.

Een oplossing ligt wellicht in wijze woorden uit nog vroeger tijden. "Gods Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad", zo concludeerde een psalmist vele eeuwen voor Christus. Ik ben blij dat men in die tijd geen elektriciteit had en niet verder kon kijken dan het schijnsel van het olielampje toeliet.

Neline Schoonderwoerd, 29 september 2011

beeld Istock