Een tipje van de sluier? Drie op de vijf jongeren zijn bijvoorbeeld bang dat ze later geen eigen huis kunnen kopen. Toch maken de meesten zich geen zorgen. Sterker nog: Nederlandse kinderen blijken voor de derde keer op rij het gelukkigst van alle tieners. Ze hebben het naar hun zin op school, kunnen goed opschieten met hun ouders en hebben veel vrienden. Daarmee scoort Nederland hoog op de internationale geluksladder, zo gaf de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week aan. Zij ondervroeg daarvoor 200.000 kinderen van 11, 13 en 15 jaar in Europa en Noord-Amerika.

Wat is geluk, vraag ik me dan af. Hoe meet je dat en hoe wordt geluk bepaald? Volgens het boek ”How to be happy” wordt je vermogen om gelukkig te kunnen zijn voor 50 procent bepaald door erfelijke aanleg en voor 10 procent door omstandigheden. Op de resterende 40 procent heb je zelf invloed.

Lekker subjectief, al die geluksonderzoeken. Politici kunnen ermee schermen: leg snelwegen aan, want mensen worden chagrijnig van files. Of: stop de uitbreiding van het wegennet, want omwonenden snuiven graag frisse lucht op. Het is maar net waar je gelukkig van wordt. En, de een zijn geluk is de ander zijn ongeluk. Al die geluksbarometers blijven subjectief en zijn momentopnames. Een stabielere meetlat? Zoek het in Gods Woord. De bron van blijvend geluk!