Troost je, dat is niet nodig. Het kan zelfs in je voordeel werken om eerlijk te zijn over je zwakke kanten. Het blijkt namelijk zo te zijn dat schrijvers van zogenaamde ”hoera”-sollicitatiebrieven minder vaak worden uitgenodigd voor een gesprek dan degenen die toegeven niet aan alle eisen te voldoen.

Natuurlijk moet je er geen brief vol gebreken van maken, maar je stipt aan wat je niet kunt en vervolgens laat je duidelijk zien dat je een heel geschikte werknemer kunt worden van het bedrijf.

Doordat je aangeeft dat je niet alles kunt, zullen mensen je eerder sympathiek vinden. Bovendien denkt men: als hij of zij zo eerlijk is over zijn zwakke kanten, zullen de sterke vast ook echt sterk zijn. Kortom, je komt heel geloofwaardig over.

Het is ook beter om direct met je tekortkomingen in huis te vallen, want alles wat men daarna leest, blijft beter hangen. Dus niet eerst een grote lofzang op jezelf en in de voetnoot nog een kleine uitzondering, maar direct ruiterlijk met je zwakke kanten voor de dag komen.

Je zou haast wensen dat je meer gebreken hebt, zodat je kansen op die felbegeerde baan toenemen!

Meer lezen van Alice? Klik hier.